3/10/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό




Η δική μας πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα και με την κατάλληλη προετοιμασία θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο θα υπάρξουν εκείνα τα αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο «έγινε σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και της επερχόμενης συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο γύρω στις 11 το πρωί –αναμένεται επιβεβαίωση από πλευράς του κ. Akıncı. Θα ακολουθήσει σήμερα συνάντηση του κ. Eide με τον κ. Akıncı.

Εκτιμάται ότι η αυριανή συνάντηση θα είναι κατά κύριο λόγο προπαρασκευαστική των επόμενων συναντήσεων, δηλαδή θα συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες η θεματολογία και το πόσο συχνά να γίνονται οι συναντήσεις, ενώ αναμένεται να καθοριστούν και συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση με ό,τι ακριβώς σημαίνει η φράση ‘κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων’. Η δική μας πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα, με την κατάλληλη προετοιμασία θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο που θα γίνει θα υπάρξουν εκείνα τα αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε. Να αναφέρω ότι, λόγω των εξελίξεων, η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναβάλλεται για την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί. Τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεν θα απασχολήσει μόνο η θεματολογία που είχε συμφωνηθεί, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων τόσο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι, αλλά και για την πρώτη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και για το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Eide δήλωσε ότι το Εδαφικό θα συζητηθεί μόνο του και όχι σε σχέση με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και ερωτηθείς αν τίθεται θέμα να συζητηθεί το Εδαφικό στο εξωτερικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «καταρχήν θεωρούμε θετική την εξέλιξη ότι πλέον το Εδαφικό δεν συνδέεται με το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Και δεν συνδέεται όχι απλά επειδή το λέγαμε τόσο καιρό, αλλά λόγω της φύσης των δύο κεφαλαίων.

Το Εδαφικό συνδέεται με το Περιουσιακό, υπάρχει και δημόσια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να κλείσει το περιουσιακό χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί του Εδαφικού, και εμείς κρατάμε την ουσία που είναι να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση του Εδαφικού. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στους δύο ηγέτες και μόνο να αποφασίσουν το πού και το πότε θα γίνει η εν λόγω συζήτηση».

Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θα δούμε τα αποτελέσματα, την πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν αυτή η φάση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων είναι εκείνα που θα καθορίσουν αν είναι η τελευταία ή όχι. Δεν μπορούμε να προτρέχουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει η βούληση, η θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αντιμετωπιστούν εκείνες οι δυσκολίες, εκείνες οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή μέσα από την ουσιαστική συζήτηση του Εδαφικού θα διαφανούν και οι προθέσεις και θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις».

Κληθείς να πει πόσο θα διαρκέσει αυτή η φάση των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει χρονικό ορόσημο για το πόσο καιρό θα κρατήσουν οι εντατικοποιημένες συνομιλίες. Εκείνο που θα κρίνει το χρονικό όριο των συζητήσεων είναι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Eide συζητήθηκε το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα αυτό είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Eide και δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις. Σήμερα δεν έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή σε σχέση με τη χρηματοδότηση της λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τα οικονομικά δεδομένα, να δούμε τις οικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Το τι έχει σημασία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν στην Κύπρο διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, οι οποίοι προχωρούν με πολύ συγκεκριμένες μελέτες, έτσι ώστε να έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα και να μπορούμε να τοποθετηθούμε. Όντως, σε μεγάλο βαθμό, η προσέγγιση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τόσο στις μελέτες που ετοιμάζονται όσο και στις όποιες συζητήσεις γίνονται σε διμερές επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα».