3/6/16

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου
σε τελετή προς τιμή μαθήτριας του Ριζοκαρπάσου για διάκριση σε παγκόσμιο διαγωνισμό



Είναι με μεγάλη συγκίνηση που δεχθήκαμε το άκουσμα της τόσο σημαντικής επιτυχίας της εγκλωβισμένης μαθήτριας του Λυκείου Ριζοκαρπάσου Αντρούλλας Παντελή στον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό γαλλικής γλώσσας. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις 24 Μαΐου 2016 σε επίσημη τελετή στη Σορβόννη, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αυτό δείχνει και τη σημαντικότητα του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο ΑΜΟΠΑ, που τελεί και αυτός υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου και έχει ως μέλη προσωπικότητες με ξεχωριστή προσφορά για τη Γαλλία. Ο διαγωνισμός αφορά την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και απευθύνεται τόσο σε μαθητές γαλλικών και γαλλόφωνων σχολείων, όσο και σε μαθητές που διδάσκονται τη γαλλική ως ξένη γλώσσα.

Πρώτα βραβεία σε αυτό το διαγωνισμό πήραν τρεις Κύπριες μαθήτριες. Ανάμεσα τους και η Αντρούλλα Παντελή, στην κατηγορία Γραπτή Έκφραση στη γαλλική γλώσσα. Πρώτα βραβεία πήραν επίσης η Γαλάτεια Χριστοδούλου του Περιφερειακού Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας, και η Νεκταρία Γεωργιάδου του Γυμνασίου Ανθούπολης. Έπαινος δόθηκε και σε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Εμμανουέλλα Κουγιουμιτζάκη.

Αυτά ισχύουν και για τις άλλες τρεις μαθήτριες του Ριζοκαρπάσου που είναι εδώ, την Χρυστάλλα Παντελή και την Αντιγόνη και την Άντρη Αχιλλέως που επίσης συμμετείχαν στο διαγωνισμό πετυχαίνοντας και αυτές καλές επιδόσεις.

Όλες αξίζουν συγχαρητήρια και είμαστε περήφανοι για όλες αυτές τις διακρίσεις. Αλλά περισσότερο μας συγκινεί η παγκόσμια διάκριση της Αντρούλλας Παντελή, γιατί πρόκειται για μια διάκριση που δείχνει πολλά. Πέρα από το επίπεδο της προσφερόμενης παιδείας μας, η διάκριση αυτή δείχνει πρώτα απ’ όλα τη δύναμη της ψυχής των μαθητών του Ριζοκαρπάσου.

Στα πρόσωπα τους αποτυπώνεται η ισχυρή θέληση να παραμείνουν, παρά τα τόσα προβλήματα, ακρίτες στη γη των γονέων και των άλλων προγόνων τους. Υποβάλλονται σε προσωπικές θυσίες, στερούνται πράγματα που για άλλα παιδιά της ηλικίας τους είναι αυτονόητα στην καθημερινή τους ζωή. Και η επιλογή τους να παραμένουν στην Καρπασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, φανερώνει άτομα με ανώτερο ψυχικό σθένος και δύναμη.

Μεγαλώνουν σε συνθήκες στρατιωτικής κατοχής και μαζί με τους άλλους εγκλωβισμένους της Καρπασίας δίνουν καθημερινά μάθημα υπομονής και καρτερίας, μάθημα αντοχής και αυταπάρνησης. Μάθημα προσήλωσης στις ρίζες και τις παραδόσεις τους, μάθημα αψεγάδιαστης αγάπης για τον τόπο τους.

Οι εγκλωβισμένοι μας στέλνουν συνεχώς συγκινητικά μηνύματα πίστης και εμμονής στον αγώνα που προσωπικά διεξάγουν. Ειδικά δε οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου μας συγκλονίζουν για τη δύναμη της ψυχής που διαθέτουν και την αγάπη τους για ζωή.

Συγχαίρω θερμά και τις τέσσερις μαθήτριες, και μέσω αυτών όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ριζοκαρπάσου.

Για μια ακόμα φορά συγχαίρω τον κ. Φάνη Σεργίου, τον Διευθυντή του Γυμνασίου- Λυκείου Ριζοκαρπάσου και όλους τους εκπαιδευτικούς για όλη τη συμπαράσταση και τη στήριξη τους προς τα παιδιά. Ιδιαίτερα συγχαίρω την καθηγήτρια γαλλικών την κα Τόνια Κολοκασίδου για τη συμβολή της στην επιτυχία αυτή.

Εύχομαι σε όλους κάθε καλό.