15/4/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

  • Θετικά και αρνητικά στο ψήφισμα για την Τουρκία
  • Στόχος μας παραμένει η ανάδειξη των ευθυνών της Τουρκίας
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα για την Τουρκία. Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα ψήφισμα με εμφανή θετικά και αρνητικά στοιχεία τα οποία οδήγησαν το ΑΚΕΛ και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην τήρηση αποχής. Βασικός στόχος του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει η ανάδειξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ευθυνών της Τουρκίας για τη διαιώνιση της κατοχής στην Κύπρο.
Στο ψήφισμα καταγράφεται με σαφήνεια ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, με ευθύνες στην κυβέρνηση της χώρας, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό. Στοιχεία που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στην ενταξιακή της πορεία βάσει των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του συνολικού Διαπραγματευτικού Πλαισίου. Δυστυχώς, παρά τις αντικειμενικές αυτές διαπιστώσεις για τις ανησυχητικά αρνητικές επιδόσεις της Τουρκίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων, το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στο άνοιγμα κεφαλαίων. Μάλιστα, υπό το καθεστώς των απαράδεκτων πιέσεων που ασκήθηκαν από τον Επίτροπο Διεύρυνσης, καταψηφίστηκαν τροπολογίες μας που συνέδεαν το άνοιγμα κεφαλαίων που ορθά έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την εκπλήρωση των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας.
Παράλληλα, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο περιεχόμενο της τελευταίας Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, η οποία αντίκειται σε διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες. Τους οποίους, η ΕΕ επιχειρεί να «περιορίσει» έξω από τα σύνορα των κρατών μελών της, σε μια χώρα που συστηματικά παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Πέραν της έντονης απαρέσκειάς μας, για όσα έχω προαναφέρει, υπογραμμίζουμε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την υιοθέτηση και στο τελικό κείμενο όλων των βασικών παραμέτρων της μορφής της λύσης που επιδιώκουμε, όπως τις είχαμε διατυπώσει στο στάδιο της εξέτασης του ψηφίσματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Δηλαδή, για λύση που θα οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.  Η καταδίκη του εποικισμού, το κάλεσμα προς την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία που θα υποβοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 για την Αμμόχωστο, να αίρει την στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο και να στηρίξει ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία συνθέτουν μια θετική εικόνα στο περί Κυπριακού ζητήματα που αγγίζει η έκθεση.
15/04/2016