8/4/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στα εγκαίνια του Μονοπατιού Μελέτης της Φύσης στην Επισκοπή


Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
στα εγκαίνια του Μονοπατιού Μελέτης της Φύσης στην Επισκοπή


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας, για να απευθύνω χαιρετισμό στα εγκαίνια του Μονοπατιού Μελέτης της Φύσης στην κοινότητα Επισκοπής.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον τα μονοπάτια μελέτης της φύσης και οι περιπατητικές διαδρομές στην Κύπρο έχουν αποκτήσει το ενδιαφέρον, την αναγνώριση και την αξία που τους αναλογεί. Κάθε χρόνο χιλιάδες Κύπριοι συμπολίτες μας και άλλοι τόσοι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας επιλέγουν να περπατήσουν σε μονοπάτια μελέτης της φύσης και να απολαύσουν τις κυπριακές ομορφιές.

Το μονοπάτι που εγκαινιάζουμε σήμερα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις άπλετες φυσικές ομορφιές της Κοινότητας Επισκοπής, που ήταν γνωστές   από αμνημονεύτων χρόνων και περιγράφονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο μέσα από αναρίθμητα κείμενα ξένων περιηγητών που περνούσαν από την περιοχή. Οι επισκέπτες της περιοχής έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια ιθαγενή είδη χλωρίδας και πανίδας, εξαίρετα φυσικά   και αγροτικά τοπία και πάνω από όλα σημαντικότατα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομάς όπως το Κούριο, το ιερό και το στάδιο του Απόλλωνα, ο βασιλικός τάφος στην περιοχή του Αγίου Ερμογένη και πολλά άλλα.

Κτισμένη απέναντι από το λόφο του αρχαίου Κουρίου, με ένα εύφορο κάμπο να ξεδιπλώνεται προς τα νότια και την κοίτη του ποταμού Κούρρη στα ανατολικά, η Επισκοπή αποτέλεσε από αρχαιοτάτων χρόνων -και αποτελεί ακόμη και σήμερα- τόπο σημαντικό για τους Κυπρίους.

  Η δημιουργία του Μονοπατιού Μελέτης της Φύσης στην κοινότητα θεωρείται έργο εξαιρετικής σημασίας καθώς αναμένεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Το συγκεκριμένο μονοπάτι, προσελκύοντας άτομα με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα λόγω του ποικιλόμορφου του χαρακτήρα και της διαφορετικότητάς, του θα συμβάλει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος των τοπικών κοινωνιών και παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους και να ασχοληθούν με υγιείς δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία σε φυσικές περιοχές.

Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο υποδομών δασικής αναψυχής και αγροτουρισμού που στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της υπαίθρου με ανυπολόγιστα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τον τόπο γενικότερα.  

Φίλες και Φίλοι,

Ως Πολιτεία σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε με στοχευμένες δράσεις, με βασική επιδίωξη την προφύλαξη και ανάδειξη περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Επιθυμία μας είναι όπως σταδιακά προχωρήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή τους   μέσα από ένα μοντέλο «Πράσινης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Κουλτούρας», δηλαδή ένα μοντέλο το οποίο αντιμετωπίζει το περιβάλλον και την ποιότητά του ως πυλώνα οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης.   Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε, από τη μία με σύνεση ιδίους πόρους, αλλά και με στόχευση και με προγραμματισμό να απορροφήσουμε όλα τα διαθέσιμα για μας κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το εν λόγω έργο υλοποιήθηκε μέσω του άξονα LEADER του ΠΑΑ 2007-2013, υπό το μέτρο που αφορούσε την Διατήρηση και Βελτίωση του Κοινωνικού και Οικολογικού Ρόλου των Δασών – Μη παραγωγικές Επενδύσεις.
   
Αποτελεί ένα από τα πέντε έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου κατόπιν αιτήσεων που είχε υποβάλει η Αναπτυξιακή Εταιρία Επαρχίας Λεμεσού. Χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 100% και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανήλθε περίπου στις €50.000.

  Τα άλλα τέσσερα έργα που έγιναν στην επαρχία Λεμεσού κάτω από το LEADER ήταν η δημιουργία δύο Μονοπατιών της φύσης, ένα στη Λόφου και ένα μεταξύ Πραστειού και Αυδήμου, η δημιουργία ενός εκδρομικού χώρου στην Αλέκτορα και η ανάδειξη θέσης θέας στο Λιμνάτη.

Με πλήρη ικανοποίηση, λοιπόν, διαπιστώνω ότι συνολικά απορροφήθηκαν €233.542,96 από το LEADER για τα πέντε αυτά έργα στην Επαρχία Λεμεσού.  

Μέχρι σήμερα, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μηχανισμών, έχουν κατασκευαστεί ή αναβαθμιστεί πέραν των 70 Μονοπατιών Μελέτης της Φύσης εντός των κρατικών δασών, ενώ άλλα τόσα έχουν κατασκευαστεί σε παραδασόβιες και αγροτικές περιοχές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου που εγκαινιάζουμε και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, σας διαβεβαιώνω ότι, ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής ευημερίας των κοινοτήτων της υπαίθρου.

 Με ολοκληρωμένες στρατηγικές ανάπτυξης, εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης και με την ευκαιρία συμμετοχής των πολιτών σε τέτοιες προτάσεις, θα δώσουμε μαζί την ώθηση για αναβίωση της υπαίθρου και ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Σας ευχαριστώ