9/2/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην Ημερίδα με θέμα: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
στην Ημερίδα με θέμα: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο»


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή Ημερίδα με θέμα: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο», που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της, διοργανώνει την Ημερίδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν ότι η διαμόρφωση του διαδικτύου σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο χώρο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και μάθησης, είναι πράξη συλλογικής ευθύνης.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία εντάσσεται κάτω από την ψηφιακή ατζέντα της καλύτερης χρήσης των ψηφιακών πληροφοριών, αποτελεί μια ευρύτερη προσπάθεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου όλοι να αναγνωρίζουν και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που προσφέρει η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Η ραγδαία εξέλιξη και η πρόοδος στην τεχνολογία ενισχύει το σύστημα πληροφοριών που παρέχονται στον παγκόσμιο ιστό. Την ίδια ώρα όμως, αυξάνονται και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και γενικότερα από κάθε έκνομη και ανήθικη δραστηριότητα, όπως η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός κ.α.. Τα φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και απειλητικά, όταν οι χρήστες είναι μικρά παιδιά και έφηβοι νέοι. Η πολιτεία, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φορείς που παρέχουν τις υπηρεσίες διαδικτύου, αλλά και τα ίδια τα παιδιά θα πρέπει μέσα από τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους να διασφαλίζουν την ορθή χρήση του διαδικτύου, με τρόπο που να διαφυλάσσει πρωτίστως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι, λοιπόν, ευθύνη όλων η κατοχύρωση της ποιότητας και της ασφάλειας στη χρήση του διαδικτύου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια της κεντρικής του επιδίωξης για συμβολή στη διάπλαση πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, προωθεί πρακτικές και δράσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν τους μαθητές για τους κινδύνους του διαδικτύου και τα μέτρα που οι ίδιοι πρέπει να λαμβάνουν.

Ενδεικτικά, αναφέρω, μεταξύ άλλων, τη διαδικτυακή πύλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με εκπαιδευτικό περιεχόμενο για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης, το πρόγραμμα «Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο», το οποίο λειτουργεί με σκοπό να παρέχει βοήθεια στα σχολεία να υλοποιούν δράσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ενισχύοντας τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα «Μικροί Εκπαιδευτές για το διαδίκτυο», που μέσα από τη λειτουργία του προσβλέπει στην εμπλοκή των μαθητών στην εκπαίδευση των συμμαθητών τους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε και την αναπροσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων του μαθήματος της πληροφορικής για τις τάξεις του Γυμνασίου, έτσι ώστε να περιλαμβάνουν θεματικές ενότητες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, όλα τα παιδιά διδάσκονται και αξιολογούνται σε βασικές γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν για να προστατεύονται από τους κινδύνους του διαδικτύου. Όλες αυτές οι δράσεις ενισχύονται και συμπληρώνονται με σχετικούς διαγωνισμούς, ημερίδες και διαλέξεις, που προσφέρουν στους μαθητές χρήσιμες και πολύτιμες εμπειρίες.

Συγχαίρω θερμά την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για την άρτια διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας, αλλά και για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Με τη δική σας συμπαράσταση, οι μαθητές μας υιοθετούν μέτρα για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και απολαμβάνουν τη χαρά της μάθησης μέσα από πρωτότυπες παρουσιάσεις και δημιουργικές δραστηριότητες.  

Εύχομαι οι εργασίες της Ημερίδας να ολοκληρωθούν με κάθε επιτυχία και να συμβάλουν, ώστε τα παιδιά μας με γνώση και πρόληψη να αξιοποιούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο.
______