26/2/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2014


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο, καλωσορίζοντάς σας, για μια ακόμα χρονιά στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών για το 2014. Ενός καταξιωμένου θεσμού που, μέσα στα 34 χρόνια ζωής του, έχει καταστεί ορόσημο στα εμποροβιομηχανικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Ιδιαίτερα φέτος, τα Βραβεία Εξαγωγών αποκτούν κατά την άποψή μου ακόμα μεγαλύτερη σημασία, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για την Κύπρο, σε μια κρίσιμη καμπή των προσπαθειών μας για ανάκαμψη της οικονομίας και εκσυγχρονισμό του κράτους μας.

Το 2015, πρωτίστως με τις θυσίες του λαού μας, αλλά και λόγω της αμετακίνητης προσήλωσής μας στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση καταφέραμε, σε λιγότερο από τρία χρόνια, να ανατρέψουμε όλες τις αρνητικές προβλέψεις και να καταγράψουμε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 που ανήλθε στο 1,6%.

Ουσιωδώς, αυτό που έχουμε πετύχει είναι να θέσουμε στέρεες τις βάσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της χώρας και κυρίως, για να αναχαιτίσουμε επιτέλους την ανεργία, μέσω της δημιουργίας προοπτικών για νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες στους πλείστους οικονομικούς τομείς.

Το 2016, οφείλουμε περαιτέρω να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας με την ιδιωτική πρωτοβουλία που επιβραβεύουμε σήμερα να αποτελεί και το κλειδί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η επιχειρηματική μας κοινότητα καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναφύονται εκμεταλλευόμενη, ακριβώς, την αποφασιστικότητά μας να δημιουργήσουμε μια οικονομία πιο παραγωγική, ακόμη πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή, η οποία θα ενθαρρύνει και θα στηρίζει έμπρακτα τον εξαγωγικό προσανατολισμό των κυπριακών επιχειρήσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων ως προς την ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των επιχειρήσεών μας, οι οποίες δραστηριοποιούνται τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στον τομέα του εμπορίου, να σημειώσω ότι παρακολουθούμε στενά όλες τις διεθνείς εξελίξεις, καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες για αύξηση των εξαγωγών μας στις παραδοσιακές αγορές, καθώς και για διείσδυση σε νέες, όπως το Ιράν, η Ινδία και η Κίνα.

Παράλληλα, μαζί με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) καταρτίσαμε για το 2016 μια ειδική εκστρατεία προώθησης της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού κέντρου και κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, η οποία συμπεριλαμβάνει συνολικά 23 επιχειρηματικές αποστολές και φόρουμ σε επιλεγμένες αγορές στο εξωτερικό.

Μάλιστα, όπως πολλοί γνωρίζετε, μόλις προχθές ολοκληρώθηκε, μια από τις πολλές αποστολές που έχουν διοργανωθεί με τη δική μου παρουσία, η επίσημη επίσκεψή μου στη Βουλγαρία, όπου την Τρίτη είχα την ιδιαίτερη χαρά να ηγηθώ της κυπριακής επιχειρηματικής αποστολής που συμμετείχε στο Κύπρο-Βουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σόφια.

Στη σημερινή τελετή, βραβεύουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις που το 2014 κατάφεραν να καταγράψουν εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του ρωσικού αντι-εμπάργκο σε γεωργικά προϊόντα, ως αποτέλεσμα και αποφάσεων της ΕΕ. Αναγνωρίζουμε, δηλαδή, τη σκληρή δουλειά των Κύπριων εξαγωγέων, η οποία για το 2014 μας επέτρεψε να μιλάμε για αύξηση 2,5% στις συνολικές εγχώριες εξαγωγές βιομηχανικών και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που κατέγραψαν το 2014 οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, τσιμέντου, σιδήρου, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, χυμών, φρούτων, λαχανικών και φυσικά του χαλουμιού, το οποίο συνέχισε σταθερά την ανοδική του πορεία με συνολικές εξαγωγές 90 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 76 εκατομμυρίων ευρώ το 2013.

Όσον αφορά στον τομέα των υπηρεσιών, το 2014 πετύχαμε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση, να έχουμε εξαγωγές της τάξης των 7.65 δισεκατομμυρίων ευρώ, διατηρώντας τις στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2013.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι, ως αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η βελτίωση των εξαγωγικών μας επιδόσεων φαίνεται να έχει συνεχιστεί και κατά το 2015. Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά περίπου 11% για το πρώτο δεκάμηνο του 2015, από 617 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 σε 686 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο δεκάμηνο του 2015. Επιπλέον, το συνολικό ύψος των εξαγωγών υπηρεσιών ανήλθε στα 5.9 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4.5% σε σχέση με το 2014.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να απευθύνω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια προς τις επιχειρήσεις που θα λάβουν σήμερα το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών για το 2014 και να τους ευχηθώ από καρδιάς καλές δουλειές και περαιτέρω πρόοδο. Παράλληλα, ευχαριστώ για το αμερόληπτο έργο τους τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Επιλογής και συγχαίρω για την όλη διοργάνωση το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και, βεβαίως, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

_____________