26/2/16

Διεθνής Μήνας Γαλλοφωνίας στην Κύπρο

   Διεθνής Μήνας Γαλλοφωνίας στην Κύπρο


 Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρας Κώστας Καδής, ο κ. Jacques L ajoie , Σύμβουλος του Πρέσβη της Γαλλίας κ. Rene Troccaz , ο Πρέσβης της Ελβετίας κ. Peter Reinhardt , o Προσωπικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μόνιμο Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας, κ. Ανδρέας Πιρίσιης, ο Πρέσβης κ. Παντιάς Ηλιάδης καθώς και εκπρόσωποι των χωρών μελών του Διεθνούς O ργανισμού της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο έδωσαν συνέντευξη Τύπου, με θέμα τον Διεθνή Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο (Μάρτιος), σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώνονται στην Κύπρο από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών του Διεθνούς O ργανισμού της Γαλλοφωνίας (Βουλγαρίας, Ελβετίας, Ελλάδας, Καναδά, Λιβάνου, Ρουμανίας, Τυνησίας).

Οι φετινές εκδηλώσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα: «Η δύναμη των λέξεων». Όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην ομιλία του «είναι γεγονός ότι οι λέξεις προσδίδουν δύναμη και ελκύουν την προσοχή και το ενδιαφέρον. Ορίζουν τη ζωή και την επαφή μας με τους άλλους, αφού εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα.   Κάθε λέξη που χρησιμοποιούμε έχει μια δυναμική, γιατί με τον παλμό της αλλάζει τον χωροχρόνο μέσα στον οποίο ζούμε.  

 Οι εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας περιλαμβάνουν   διαγωνισμούς, συζητήσεις, θέατρο, κινηματογράφο, συναυλίες, διαλέξεις, τραγούδια και εκθέσεις ζωγραφικής. Αρχίζουν την 1 η Μαρτίου, με τα εγκαίνια του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου χωρών της Γαλλοφωνίας, και έχουν διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η κυπριακή ταινία «Οι εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, θα προβληθεί στις 28 Μαρτίου, Δευτέρα, στις 9μ.μ., στο Cine Studio και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 Στις 22 Μαρτίου 2016, στις 19:30 θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Χαρουπόμυλος Λανίτη, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, με τίτλο «VESTIGES 1991-2015» του διεθνούς φήμης πολυβραβευμένου φωτογράφου Josef Koudelka. Από το 1991 μέχρι το 2016, ο Josef Koudelka, ολοκλήρωσε ένα μακρύ ταξίδι γύρω από τις 20 χώρες που διαβρέχονται από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, παρουσιάζοντας με μοναδικό τρόπο περισσότερα από 200 ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά μνημεία.

 Στις 29 Μαρτίου, στην Καστελιώτισσα, στις 7μ.μ. διοργανώνεται διάλεξη με θέμα: Μεταφραστικές αναγνώσεις νεοελληνικών έργων στα Γ αλλικά – Σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις » από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μπόμπα, Κοσμήτορα του Τμήματος Ρωμανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ΙΙΙ της Λίλλης. Η διάλεξη, διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς  Ινστιτούτου  Θεάτρου, θα γίνει στα Ελληνικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στις 18 Μαρτίου 2016, στο Σατυρικό Θέατρο θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση: «Το φάντασμα της Δεσποινίδος» της Vannina Laugier από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας και Μουσικο-χορευτικό αφιέρωμα στην Edith Piaf για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, με είσοδο €5.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθητές και μαθήτριες Γαλλικών Μέσης Εκπαίδευσης από 65 σχολεία, με 93 συμμετοχές, ανταποκρίθηκαν με τρόπο αξιοσημείωτο και δημιουργικό στον ετήσιο παγκύπριο ενδοσχολικό διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας, με θέμα για τα γυμνάσια : «Τα κόμικς στην υπηρεσία της Γαλλοφωνίας» και για τα λύκεια και τις τεχνικές σχολές: «Νέος και εθελοντής».

Η παρουσία της Γαλλοφωνίας προβληθεί τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση με ενδιαφέρουσες εκπομπές και ταινίες. Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
____________