31/10/11

Απάντηση του Αντιπροσώπου της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προς τον Τούρκο Αντιπρόσωπο
31/10/2011





Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κ. Στέλιος Μακρυγιάννης άσκησε την Πέμπτη ( 27.10.11) το πρωί το δικαίωμα απάντησης προς τον Αντιπρόσωπο της Τουρκίας ο οποίος νωρίτερα έλαβε τον λόγο για να απαντήσει στην ομιλία του Μονίμου Αντιπροσώπου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία παραθέτοντας σωρεία ανυπόστατων ισχυρισμών.

Αναφερόμενος στους τουρκικούς ισχυρισμούς ο κ. Μακρυγιάννης είπε ότι για μια ακόμα φορά η Τουρκία επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από την αδιαμφισβήτητη ευθύνη της για τις σοβαρές παραβιάσεις που συνεχίζει να διαπράττει στην Κύπρο. Οι απαντήσεις δίνονται, είπε, από τα ίδια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή όπως και από σωρεία αποφάσεων άλλων διεθνών σωμάτων όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα για το θέμα της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου είπε ότι πρόκειται απλώς για ένα χιλιοειπωμένο ψέμα και ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, όπως η κατοχή πέραν των 100,000 διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους, περιλαμβανομένων και λεγόμενων Υπουργών του ψευδοκράτους, πράγμα που επιτρέπει τη διακίνησή τους εκτός Κύπρου αλλά και την αναζήτηση εργασίας εντός της ΕΕ ως Ευρωπαίοι πολίτες. Μπορούν επίσης, είπε, να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς αθλητικούς αγώνες και άλλα κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα. Επίσης χιλιάδες Τουρκοκύπριοι εργοδοτούνται στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Επιπλέον, τόνισε, ως κίνηση καλής χειρονομίας η κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει στους Τουρκοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές δωρεάν ιατρική περίθαλψη και κοινωνικές ασφαλίσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια, είπε, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα ωφελείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια είτε απευθείας από την Κυπριακή Κυβέρνηση είτε μέσω του σχετικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατανομή 259 εκ. ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Όσο και να προσπαθεί η τουρκική προπαγάνδα, είπε ο Κύπριος Αντιπρόσωπος, η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαψευσθεί και αυτή είναι ότι 37 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να κατέχει σημαντικό τμήμα ενός κυρίαρχου κράτους, κατά παράβαση των θεμελιωδών αξιών αυτού του ίδιου του Οργανισμού και εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι στερούνται των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους και των βασικών ελευθεριών τους. Είναι καιρός, σημείωσε, αυτή η αδικία να σταματήσει και η Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.