26/2/16

Δηλώσεις Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.)

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Πρώτα απ’ όλα εγώ δεν θέλω να μπω καθόλου στον προεκλογικό αγώνα και στις αντιδράσεις που το κάθε κόμμα ενόψει εκλογών αποφασίζει να δημοσιοποιήσει. Εγώ θέλω να πω για την πολιτική της Κυβέρνησης και την ιστορική χθεσινή απόφασή της για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και του αξιόμαχού της μέσω μιας αναδιάρθρωσης που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες».

Ερωτηθείς αν ο αρχηγός της Ε.Φ. γνώριζε για την εξαγγελία του Υπουργού αναφορικά με το θέμα αυτό, είπε ότι: «Ο Αρχηγός χθες στη Βουλή την ώρα που ρωτήθηκε πράγματι δεν γνώριζε ποια ήταν η τελική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Αρχηγός της Ε.Φ. θα πάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ενώπιον δημοσιογράφων και Βουλευτών θα διαφανεί αν γνώριζε ή όχι για την αναδιοργάνωση της Ε.Φ.

Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα αυτά. Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Άμυνας να σχεδιάσει κάτι τέτοιο στο πόδι σε μια συνέδρια του Υπουργικού Συμβουλίου; Είναι αποτέλεσμα μιας τρίχρονης μελέτης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Γ.Ε.Ε.Φ.) αυτό που αποφασίστηκε χθες.

Είναι αποτέλεσμα μιας καταγραφής των πραγματικοτήτων στο στράτευμά μας που για πρώτη φορά έγινε στην Κυπριακή Δημοκρατία με τόση λεπτομέρεια, με σχεδιασμό και από τον Αρχηγό της Ε.Φ. και από το   Γ.Ε.Ε.Φ. και από το Υπουργείο Άμυνας. Εκείνο που απέμενε ήταν η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης γιατί αυτό θα είχε κάποιο επιπρόσθετο κόστος.
   
Εάν με ρωτάτε γιατί αυτήν την περίοδο θα σας απαντήσω ότι αυτήν την περίοδο επανακτούμε την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να πούμε ότι με τη σώφρονα λογική που ακλούθησε η Κυβέρνηση στα οικονομικά, μας δίνεται η δυνατότητα πλέον να λαμβάνουμε και κάποιες αποφάσεις, οι οποίες εξυπηρετούν όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον, αλλά και θέματα υψίστης εθνικής ασφαλείας για τη χώρας μας. Δεν είναι μείωση της θητείας της Ε.Φ. που αποφασίστηκε χθες, αλλά μια σειρά μέτρων για την αναδιάρθρωση της Ε.Φ. και για αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων με νέα οπλικά συστήματα».

Επίσης, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Ο τρίτος πυλώνας της αναβάθμισης της Ε.Φ. είναι η πρόσληψη τριών χιλιάδων μόνιμων οπλιτών, όπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που θα αναβαθμίζει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, και νομίζω ότι ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει να έχεις επαγγελματικό στρατό. Οι στατιστικές λόγω της υπογεννητικότητας στην Κύπρο έδειχναν μια φθίνουσα πορεία του αριθμού των στρατεύσιμων στην Ε.Φ. Με αυτήν την απόφαση για πρόσληψη τριών χιλιάδων σταθεροποιείται ο σημερινός αριθμός της Ε.Φ. και πιστεύουμε ότι μαζί με τη μείωση της φυγοστρατίας, που θα παρατηρηθεί λόγω της μείωσης της θητείας, ο αριθμός των   ενόπλων δυνάμεων θα είναι στα επίπεδα που επιθυμούμε. Και όταν μια Κυβέρνηση παίρνει κάποιες αποφάσεις νομίζω ότι είναι λογικό να τις επεξεργαστεί, να τις μελετήσει, να τις συζητήσει εντός Κυβερνήσεως, να πάρει τις αποφάσεις της και μετά να πάει στη Βουλή να τις συζητήσει. Από σήμερα ξεκινά και η συζήτηση στη Βουλή.

Κληθείς να απαντήσει αν θα προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης με την έγκριση των κονδυλίων από την Βουλή   και ίσως αργότερα κάποιων νομοσχεδίων, ο   κ. Παπαδόπουλος είπε:   «Ο Νόμος λέει ότι η θητεία καθορίζεται στους 24 μήνες, εκτός κι αν έχει τη διακριτική ευχέρεια το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει διαφορετικά, δηλαδή μείωση της θητείας αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη μείωση της θητείας είναι η έγκριση των τριών χιλιάδων μόνιμων οπλιτών στην Ε.Φ. με την έγκριση των κονδυλίων. Θα γίνει μεγάλη εξοικονόμηση από τη μείωση της θητείας στην Ε.Φ. και δεν θέλω να προχωρήσω σε άλλες λεπτομέρειες. Εν πάση περιπτώσει το επιπρόσθετο κόστος για την Ε.Φ. θα είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή είναι πολύ λιγότερο από 35 εκατομμύρια ευρώ.
   
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Η Κυβέρνηση το έχει πει κατ’ επανάληψη. Η λελογισμένη και νοικοκυρεμένη πολιτική που άσκησε αυτά τα τρία χρόνια, η βελτίωση όλων των δημοσιονομικών δεικτών δίνουν τη δυνατότητα με λελογισμένο τρόπο στην Κυβέρνηση να λαμβάνει κάποιες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού. Και τα θέματα της άμυνας δεν είναι ούτε για προεκλογική εκμετάλλευση, ούτε για εντυπωσιασμό. Τα θέματα της άμυνας τα χειριζόμαστε με πολλή σοβαρότητα και όσοι λένε ότι είναι θέμα προεκλογικό και γιατί τώρα, εγώ θέλω να πω ότι εάν έξι μήνες πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση σταματούσαμε να παίρνουμε αποφάσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή τότε το κράτος θα παρέλυε για δύο χρόνια σε μια πενταετία».