22/2/16

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλγαρίας

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας
και του Προέδρου της Βουλγαρίας

 
Το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Βουλγαρίας επισημάνθηκε κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Βουλγαρίας κ. Rosen Plevneliev , ενώ παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως σε ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στις εν εξελίξει συνεργασίες μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ανάλογες θα είναι και οι πρωτοβουλίες του.
 
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου –μετά τις συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες Κύπρου και Βουλγαρίας, στη Σόφια, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη-, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την εναρκτήριά του δήλωση είπε ότι «είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Plevneliev για την εξαίρετη φιλοξενία. Είναι μια επίσκεψη που αποσκοπεί στην ακόμα ισχυρότερη ενδυνάμωση των μεταξύ μας παραδοσιακών, διαχρονικών σχέσεων.
 
Θέλω θερμότατα να σας ευχαριστήσω φίλε Πρόεδρε για τη διαχρονική στήριξή σας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στην ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η στήριξή σας είναι πολύτιμη, διότι στηρίζεται ακριβώς στις βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Και δεν διακρίνει μεταξύ κοινοτήτων. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να δει τον λαό της Κύπρου να επανενώνεται και να τυγχάνει ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών της ίδιας ευημερίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης.  
 

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να επαναβεβαιώσουμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, καθώς επίσης την αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Ενδεικτικό της κοινής προσπάθειας και δέσμευσής μας είναι τα τρία μνημόνια συναντίληψης που μόλις έχουν υπογραφεί στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, της Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς επίσης το Κυπριακό-Βουλγαρικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί αύριο.
 
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εν εκτάσει τον φίλο Πρόεδρο Plevneliev για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πρόοδο που παρατηρείται, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά και για την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε, έτσι ώστε στο τέλος να πετύχουμε να φτάσουμε σε μια λύση που να είναι βιώσιμη, διαρκής, που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και που θα δημιουργεί τις βασικές προϋποθέσεις για προοπτική και μέλλον στους νέους μας που έχουν ανάγκη να ζήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
 
Συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, και το φλέγον θέμα της μεταναστευτικής κρίσης. Μια κρίση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια κοινή και συλλογική προσέγγιση, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών. Μια κρίση, η οποία για να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν και στις γενεσιουργές αιτίες που την προκαλούν. Πρόσφατα έχουν ληφθεί αποφάσεις από την ΕΕ σε συνεργασία με τρίτες χώρες. Θέλω να ελπίζω ότι η Έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις αμέσως επόμενες μέρες, θα αποφέρει αποτελέσματα με θετική ανταπόκριση από πλευράς των χωρών που έχουν εμπλακεί, προκειμένου να ανακοπεί η συνεχής ροή προσφύγων προς την ΕΕ. Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία ως αποτέλεσμα αυτού, αλλά επισημαίνω ιδιαίτερα, και συγχαίρω τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας,   τα μέτρα που παίρνουν προκειμένου να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
 
Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ενέργειας, και κοινή ήταν η πεποίθησή μας για την ανάγκη δημιουργίας υποδομών και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τον φίλο Πρόεδρο για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις συνέργειες, τις περιφερειακές συνεργασίες και γενικότερα για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που να επιτρέπουν στην Ευρώπη και όχι μόνον, την ενεργειακή ασφάλεια.

Σημείωσα με ιδιαίτερη προσοχή το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στις εν εξελίξει συνεργασίες μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, στις οποίες ως γνωστόν συμμετέχει και η Κύπρος, και προς τούτο ανάλογες θα είναι οι πρωτοβουλίες μου, έτσι ώστε να επιτύχουμε διεύρυνση των μέχρι στιγμής συνεργασιών.

Ο Πρόεδρος Plevneliev με ενημέρωσε για τα τολμηρά βήματα και την πρόοδο που παρατηρείται στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία. Θέλω να χαιρετίσω τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες της βουλγαρικής Κυβέρνησης και ταυτόχρονα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη θετική αποδοχή που τυγχάνουν μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μας. Υπάρχει μια αναγνώριση ότι η όλη προσπάθεια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση μέσα από ριζοσπαστικές συνταγματικές αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί κατά τον προηγούμενο χρόνο.  
 
Ταυτόχρονα, θα ήθελα δημόσια να εκφράσω την αμέριστη στήριξή μας στην αίτηση ένταξης της Βουλγαρίας στη Συνθήκη του Σένγκεν, κάτι το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα συμβάλει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Με τον φίλο Πρόεδρο ανταλλάξαμε απόψεις και για σωρεία άλλων θεμάτων. Απλώς θα ήθελα να επισημάνω τις απόψεις που ανταλλάξαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι αμοιβαία επωφελής και σημαντική, τόσο για τις χώρες αυτές, αλλά και για την ίδια την ΕΕ, καθώς και, γενικότερα, για την περιφερειακή σταθερότητα.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κ. Πρόεδρε για τη θερμή και εγκάρδια φιλοξενία που παρείχατε σε μένα, στη σύζυγό μου και στην κυπριακή αντιπροσωπεία και να σας διαβεβαιώσω ότι προσβλέπω στη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας επ’ αγαθώ των φίλων λαών μας.
 
Εύχομαι, σε αυτό το πλαίσιο, να σας καλωσορίσω σύντομα στην Κύπρο, είτε σε μια επίσημη επίσκεψη, είτε ιδιαίτερα και πιο σημαντικά, αν αυτό θα αποτελεί την απαρχή ευρύτερων συνεργασιών».
 
Από την πλευρά του, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις άριστες, φιλικές και παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών, σημειώνοντας ότι «οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις έχουν ανάπτυξη και η Κύπρος κατέχει την 6 η θέση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη Βουλγαρία. Είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις αυτές θα προωθηθούν περαιτέρω και με το Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα γίνει αύριο».

Πρόσθεσε ότι αυξήθηκε επίσης ο αριθμός Βούλγαρων φοιτητών στην Κύπρο, ενώ ο τουρισμός από τη Βουλγαρία στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 8%, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. «Για το 2015, υπάρχει συνολική αύξηση της τάξης του 101% μεταξύ των δύο χωρών σε σύγκριση με το 2014. Οι εξαγωγές της Βουλγαρίας προς την Κύπρο αυξήθηκαν 90% και αντιστρόφως σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 40%», είπε.  

Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του προβαίνει σε διάφορες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με θέματα Ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας. Επεσήμανε, εξάλλου, τις καλές σχέσεις που διατηρεί η χώρα του με γείτονες χώρες, όπως η Ελλάδα, κάτι που θα αποφέρει, όπως είπε, άλλες πηγές ενέργειας από τη Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία εξετάζει κάθε πρόγραμμα που μπορεί να αποφέρει λογικές τιμές σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση ενεργειακών πηγών. Πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα στον τομέα της Ενέργειας διανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ακόμη ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν θέματα που αφορούν στο Συριακό, το προσφυγικό, την κατάσταση στη βόρειο Αφρική και σημείωσε ότι η Ευρώπη μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. «Η Βουλγαρία εκτιμά τις προσπάθειες της Κύπρου για καλύτερες σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», είπε ο Πρόεδρος Plevneliev .
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «η Βουλγαρία ενθαρρύνει τη λύση του κυπριακού προβλήματος», σημειώνοντας ότι «η λύση αυτή θα πρέπει να συνάδει με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να επανενώνει την Κύπρο. Συγχαίρω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αφοσίωσή του σε αυτό τον στόχο. Η Βουλγαρία τον υποστηρίζει σε ό,τι αφορά αυτή την ιστορική στιγμή, για επανένωση της Κύπρου. Πρόκειται για ένα σοφό πολιτικό, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και η Βουλγαρία θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για επίτευξη αυτού του στόχου».  
 
Σε ερώτηση πώς μπορεί να υλοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών σε ό,τι αφορά στην Ενέργεια και κατά πόσο είναι πιθανή η συμμετοχή της Βουλγαρίας σε μια περιφερειακή συνεργασία, όπως αυτές που αναπτύσσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια με χώρες της περιοχής, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις της χώρας του στον τομέα της Ενέργειας και σημείωσε ότι φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο διανομής ενεργειακών πηγών σε λογικές τιμές. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τέτοια έργα, επισημαίνοντας ότι η Βουλγαρία διαθέτει άριστες σχέσεις με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

«Θα συμμετέχω σε κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί σε ένα καλό αποτέλεσμα» σε ό,τι αφορά στα έργα αυτά, είπε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας. Πρόσθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός που θα επιτευχθεί μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προβαίνει η χώρα του «θα βοηθήσει το Ισραήλ και την Κύπρο να φέρνουν φυσικό αέριο και στην Ευρώπη». Αναφέρθηκε, επίσης, στις προοπτικές συνεργασίας της χώρας του με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μπορεί η Βουλγαρία να λειτουργήσει ως διάδρομος Βορρά-Νότου, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα χωρών όπως η Πολωνία και η Κροατία.   

«Είχα συνάντηση με τους Προέδρου της Πολωνίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Εσθονίας και ζητήσαμε ακριβώς αυτό το διάδρομο, από βορρά προς νότο, που ξεκινά από τη Μεσόγειο, θα φτάσει στη βόρειο Ευρώπη. Θα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και για την Κύπρο. Εμείς όλοι μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος: Το φυσικό αέριο να είναι εμπόρευμα και όχι όπλο και να εμπορευματοποιείται ελεύθερα», είπε ο κ. Plevneliev .
 
Απαντώντας στην ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όπως έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει, κατά τα ανακοινωθέντα των τριμερών συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας, αλλά και με τις υπόλοιπες των γειτονικών χωρών, η προσπάθεια συνεργασίας μας δεν αποκλείει κανένα. Το φυσικό αέριο θέλουμε να είναι η αφορμή για εμβάθυνση συνεργασιών, να είναι η αφορμή για δημιουργία συνθηκών συμφιλίωσης και σταθερότητας, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος όσων τον έχουν ανάγκη. Και, πιστεύω ότι, σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις και διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, πολύ περισσότερο φίλων χωρών, όπως η Βουλγαρία.

Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε κατά τρόπο που, χρησιμοποιώντας το αέριο, να κτίζουμε φιλίες».
 
Σε ερώτηση αν τους ανησυχεί το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίσει συλλογικά για το προσφυγικό θέμα και κατά πόσο η κάθε χώρα θα το αντιμετωπίσει ξεχωριστά, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί ξεχωριστά από κάθε μια χώρα. Εμείς συμμεριζόμαστε την άποψη ότι χρειάζεται κοινή στρατηγική. Η Βουλγαρία και η Κύπρος διαδραματίζουν πολύ θετικό ρόλο, διότι υποστηρίζουμε μια κοινή λύση. Υποστηρίζουμε η Ευρώπη να έχει μια κοινή και δυνατή φωνή ως προς την επίλυση αυτού του προβλήματος και αυτή η λύση θα πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «χωρίς συλλογική προσπάθεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την κάθε μια χώρα ξεχωριστά το προσφυγικό πρόβλημα. Ως προς τούτο, υπάρχει συμφωνία μέσα στην ΕΕ. Αυτό που ακόμα λείπει είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στις αποφάσεις. Αυτό που, επίσης, λείπει είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος και αυτό που υπολείπεται είναι η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ από χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακοπή ή στη συνέχεια της ροής των προσφύγων προς την ΕΕ.

Θέλω να ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση και πως κατά το προσεχές έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει πρόοδος κατά τρόπο αποτελεσματικό. Αποτελεσματικό όσον αφορά στα συμφωνηθέντα, διότι αποτελεσματικότερος τρόπος –θα το επαναλάβω- αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης είναι στη ρίζα και στα αίτια. Και όσο δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους, τόσο θα συνεχίζουν να απασχολούν ή να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη συνοχή της ΕΕ.

Κανένας με ευρωπαϊκές αντιλήψεις δεν θέλει να κτίζει τείχη. Η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση είναι μια από τις βασικές μας αρχές. Αλλά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα ή αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, υπάρχει κίνδυνος και για τη συνοχή των κρατών μέσα στις ίδιες τις κοινωνίες τους, αλλά και για τη συνοχή της όλης ΕΕ.

Θα πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στο ανθρωπιστικό πρόβλημα, με περισσότερη αποφασιστικότητα, συμβάλλοντας στον τερματισμό της αιτίας για τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, αλλά και να τους παρέχουμε και ασφάλεια, ακριβώς για να ζήσουν με ασφάλεια στις χώρες τους».