17/2/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τα 40χρονα εφημερίδας «Σημερινή»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην εκδήλωση για τα 40χρονα εφημερίδας «Σημερινή»


Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητέ μου Κωστή, Αγαπημένη Τούλα,

Ήταν ακριβώς πριν από 40 χρόνια και μετά από την μεγάλη καταστροφή του 1974 που είδε το φως της δημοσιότητας το πρώτο φύλο της εφημερίδας που αποκαλείτο «Σημερινή». Η εφημερίδα, την οποία κοσμούσε, αλλά και κοσμεί η φράση του Ρήγα Φεραίου «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».

Ίσως δεν υπάρχει πιο εύστοχη αναφορά που να προσδιορίζει τον ρόλο και τον χαρακτήρα μιας εφημερίδας. Γιατί στη δική μου αντίληψη, η ελευθερία –έτσι όπως την περιγράφει ο Ρήγας Φεραίος- δεν αφορά μόνο την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε χωρίς έξωθεν περιορισμούς.

Μα είναι πρώτα από όλα η δυνατότητά μας να συλλαμβάνουμε το γίγνεσθαι γύρω μας χωρίς παρωπίδες, χωρίς εμμονές και ανοικτοί στις νέες προκλήσεις και τα ρευστά δεδομένα. Αυτό εξάλλου σημαίνει και η χωρίς κηδεμόνευση ελεύθερη σκέψη.

Η ελευθερία της σκέψης ξεκινά από τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον ρόλο, αλλά και τις ευθύνες μας βεβαίως.

Η εφημερίδα σας, φίλε Κώστα, είχε όλα αυτά τα 40 χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας κοινωνίας με πολλές επιλογές. Η καθημερινή σας παρουσία σε χρόνια δίσεκτα και άλλα γεμάτα ελπίδες, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όλους όσοι προβληματίζονται και αναζητούν την διαμόρφωση της δικής τους ταυτότητας.

Μιλώ με αυτό τον τρόπο, καθώς θεωρώ την «Σημερινή» ως μία κατ εξοχήν πολιτική εφημερίδα, με πολιτική ταυτότητα και πολιτικό προσανατολισμό.
Αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί η «Σημερινή» ένα βήμα, στο οποίο εκφράζεται έντονα και επίμονα, η δική της εκτίμηση για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Είναι ένας στόχος, τον οποίο όλοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχω, παρά να δηλώσω και να εκδηλώσω τον απόλυτο σεβασμό μου, έστω κι αν διαφωνώ με όσα κατά καιρούς μπορεί να γράφονται. Την ίδια ώρα εκλαμβάνω την κριτική που ασκείτε, ως προσπάθεια ενίσχυσης του έργου μου και θέλω να βεβαιώσω τον φίλο μου τον Χρύσανθο ότι όπως και ο Νίτσε είπε, δεν είμαι ναυτικός.

Ταυτοχρόνως θεωρώ τον αμοιβαίο σεβασμό στις αντίθετες προσεγγίσεις ως εκ των ων ουκ άνευ για την εμβάθυνση της ποιότητας του διαλόγου στον τόπο μας και σε αυτό για 40 χρόνια συμβάλλει χωρίς αμφιβολία η Σημερινή.

Φίλες και φίλοι,

Με αφορμή τη γενέθλια ημέρα της εφημερίδας σας, θέλω να ευχηθώ στον φίλο Κωστή Χατζηκωστή και στην σεβαστή του σύζυγο Τούλα, καλό κουράγιο και υπομονή στις επάλξεις που έχουν τάξει τον εαυτό τους. Έστω κι αν θέλεις να λέγεσαι απόμακρος είσαι πάντα παρόν.

Θέλω, επίσης, να ευχηθώ σε όλο το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί τους σκοπούς της ενημέρωσης, αλλά και σε όσους τίμησαν με το έργο τους την εφημερίδα, κάθε καλό και καλή συνέχεια, με την ίδια μαχητικότητα.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε, να εγκαινιάσω την έκθεση φωτογραφίας, η οποία μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τις φωτογραφίες από την καθημερινή της λειτουργία, αποτυπώνει την πορεία αυτής της εφημερίδας, αλλά ιδιαίτερα αυτής της πατρίδας.

Σας εύχομαι χρόνια πολλά, καλή συνέχεια, δημιουργική παρουσία και ό,τι καλύτερο.

Σας ευχαριστώ.