13/1/16

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για θέματα φορολογίας

 
Η παρούσα Κυβέρνηση χωρίς φωνασκίες και αχρείαστους λαϊκισμούς για εσωτερική κατανάλωση, προχώρησε σε πολύ συγκεκριμένα βήματα για ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και, κυρίως, για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 
Παραδείγματος χάριν, μεταξύ άλλων, και για πρώτη φορά, οι 300 μεγαλύτεροι φορολογούμενοι της χώρας που συνεισφέρουν περίπου το 40% των ετήσιων εσόδων του κράτους, έχουν τεθεί κάτω από αυστηρό έλεγχο εξειδικευμένης μονάδας του Τμήματος Φορολογίας. Ταυτόχρονα, είναι με κυβερνητική πρόταση –υπενθυμίζουμε στην ΕΔΕΚ- που έχει θεσπιστεί νομοθεσία που επιτρέπει τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων χωρίς δικαστικά διατάγματα και χρονοβόρες διαδικασίες, μέτρο που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται.
 
Επίσης, μακριά από λαϊκισμούς και ανεύθυνες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να πλήξουν το προφίλ της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, είναι η Κυβέρνηση που εξασφάλισε τη λεγόμενη Λίστα Λαγκάρντ και την κατέθεσε αμέσως στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, την ταυτοποίησε χωρίς τυμπανοκρουσίες και έχει επιβάλει ήδη τα πρώτα 35 εκ. ευρώ φορολογίας.
 
Όσο δε αφορά τα περί δήθεν βαριών φορολογιών στη μεσαία και τη χαμηλή εισοδηματική τάξη, υποδεικνύουμε στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ότι, από την άνοιξη του 2013, δεν έχει επιβληθεί καμιά νέα φορολογία, παρά το γεγονός ότι η χώρα μπήκε σε μνημόνιο και παρά τις εκτιμήσεις διαφόρων που διαψεύστηκαν παταγωδώς ότι σε κάθε ταξίδι της η Τρόικα θα άφηνε πίσω της νέες φορολογίες και αποκοπές μισθών.
 
Αντίθετα, μέσα από τη συνετή διαχείριση που έκανε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών στα δημόσια οικονομικά του κράτους κατέστη εφικτή και έχουν αποδοθεί οι πρώτες φορολογικές ελαφρύνσεις το 2015 σε σχέση κυρίως με έμμεσες φορολογίες που αφορούν τον τομέα των ακινήτων και τον τομέα των επενδύσεων.
____________