2/10/15

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών κ. Μάριου Δημητριάδη

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών κ. Μάριου Δημητριάδη για τη πτώχευση
της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Transaero

Τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος που προέκυψε από την πτώχευση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Transaero, η οποία μεταφέρει το 70% των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, θα πρέπει να εξεύρουν τα Υπουργεία Μεταφορών, Τουρισμού και ο ΚΟΤ.
Όπως επισήμανε με δηλώσεις του, στο πλαίσιο του συνεδρίου της ITU , ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, το κλείσιμο της εταιρείας προβληματίζει μεν τη Κυβέρνηση, εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ληφθούν οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις για επιτυχή αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η Transaero έχει μεταφέρει γύρω στις 350.000 επιβάτες από τη Ρωσία μέχρι σήμερα, ενώ προβλέπεται να μεταφέρει άλλους 30.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. «Τουλάχιστον για το υπόλοιπο του χρόνου δεν θα είναι σημαντικές οι επιπτώσεις στον τουρισμό μας», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά την επόμενη σεζόν, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι το κενό που προέκυψε θα πρέπει να αναπληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ανέφερε ότι το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετες πτήσεις από ρωσικές εταιρείες, καθώς με βάση διμερή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, οι πτήσεις διενεργούνται από εταιρείες που διαθέτουν άδεια ντόπιου αερομεταφορέα. Αυτή τη στιγμή όπως εξήγησε, δεν υπάρχει στην Κύπρο εταιρεία με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα. Οι αιτήσεις τριών εταιρειών, ανέφερε, βρίσκονται υπό εξέταση.
Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να επισπευσθεί η εξέταση των αδειών, ο κ. Δημητριάδη σημείωσε ότι ακόμη και αν κάποιες εταιρείες αποκτήσουν τέτοια άδεια, θα βρίσκονται σε δυσχερή θέση σε ό,τι αφορά το εν λόγω δρομολόγιο, εξαιτίας του τουρκικού εμπάργκο που αυξάνει τον πτητικό χρόνο κατά 40 λεπτά.
Υπενθύμισε ότι όταν οι Κυπριακές Αερογραμμές πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο πριν τερματίσουν τη λειτουργία τους, το μερίδιο αγοράς τους ήταν μόλις 4%.
______________