2/10/15

Υπουργός Γεωργίας: “Η Γεωργία μεταρρυθμίζεται και προσαρμόζεται στις νεές απαιτήσεις”

Υπουργός Γεωργίας: “Η Γεωργία μεταρρυθμίζεται και  προσαρμόζεται στις νεές απαιτήσεις”


“Η Γεωργία μεταρρυθμίζεται και προσαρμόζεται στις νές απαιτήσεις” δήλωσε απόψε στα εγκαίνια της Παγκύπριας Αγροτικής και Γεωργικής Έκθεσης 2015 ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Η Παγκύπρια Αγροτική και Γεωργική Έκθεση ανεφερε ο Υπουργός αποτελεί  “σημαντικό θεσμό ο οποίος αποσκοπεί στην ενημέρωση τόσο των αγροτών για καινοτόμες δράσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής όσο και Ενημέρωση των πολιτών / καταναλωτών για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων που καταναλώνουν”.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κουγιάλης προέβη σε απολογισμό της 30μηνης θητείας του στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβαλλοντος ενώ παρουσιάσε και τους κεντρικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου του.

Αναφορικά με τα πεπραγμένα του υπουργείου ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως οι συνθήκες που επικρατούσαν όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση τη διακυβέρνηση του τόπου ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Αναφέρθηκε στην απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 που «το Μάρτιο του 2013 βρισκόταν στο 52% έχοντας απορροφήσει μόλις €160 εκατομμύρια από τα €300 εκ. διαθέσιμα. Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες προχωρήσαμε σε αλλαγή των ποσοστών συγχρηματοδότησης από 50 – 50 σε 85 για την ΕΕ και 15 για την Κύπρο και με σκληρή δουλειά και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, περιλαμβανόμενων και των ίδιων των γεωργών μας, καταφέραμε σήμερα τρεις μήνες πριν την οριστική λήξη του να συζητάμε για πλήρη 100% απορρόφηση των πιστώσεων και πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος της αγροτικής μας οικονομίας».

Πλήρης ήταν και η απορρόφηση του Προγράμματος για την ανάπτυξη της Αλιείας δήλωσε ενώ αναφέρθηκε και στην αυξηση κατά €5 εκατομμύρια ετησίως της απορρόφησης του φακέλου για τις Άμεσες Πληρωμές κάτι που επιτρέπει την στοχευμένη ενίσχυση σε ευπαθείς κλάδους της γεωργίας. Ο κ. Κουγιάλης μίλησε εξάλλου και για τον περιορισμό των επιπτώσεων απο το Ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές των εσπεριδοειδών μας στη Ρωσία μέσα απο τη μεγίστη δυνατή αρωγή από την ΕΕ.

Αναφερομένος στην μεταρρυθμιση της αγροτικης οικονομίας ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως «Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ο τομέας των γεωργικών τροφίμων θα πρέπει να είναι σύγχρονος, προσαρμοσμένος στις νέες απαιτήσεις ενός περιβάλλοντος που συνδυάζει τη γνώση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και την πρόσβαση στην αγορά». 
«Η αγροτική μας πολιτική επανασχεδιάζεται στη βάση των πραγματικών αναγκών αλλά και των πραγματικών δικαιούχων, με βασικό κριτήριο την εγχώρια και διεθνή Αγορά» τόνισε ενώ υπογράμμισε πως στόχος του Υπουργείου είναι η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη.  «Ακρογωνιαίος Λίθος» αυτής της προσπάθειας είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Σκοπός του ΠΑΑ είναι “η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσα από μια γεωργία φιλική προς το περιβάλλον» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τον μειωμένο προϋπολογισμό «καθιστά υποχρεωτική τη βέλτιστη στόχευση των ενισχύσεων, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της αγροτικής οικονομίας  απαρίθησε σειρά δράσεων του Υπουργείου όπως:
Εξορθολογισμός της Γεωργικής Ασφάλισης
Βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του Οργανισμού Πληρωμών σε συνεργασία με τη νέα ηγεσία του ΚΟΑΠ
Κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάρτιση του Μητρώου Αγροτών μέσα από το οποίο θα γίνει στόχευση για τα μέτρα αγροτικής πολιτικής περιλαμβανόμενης της παραχώρησης του αγροτικού πετρελαίου για σκοπούς κίνησης αλλά και των φορολογικών ελαφρύνσεων για επαγγελματίες παραγωγούς.

Επιπλέον ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση του προγράμματος για την Αλιεία από τα €19 στα €40 εκατομμύρια.

Ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε πως “Η κυπριακή γεωργία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε ποσότητες και τιμές το μαζικό μοντέλο παραγωγής άλλων χωρών. Για αυτό με κεντρικό άξονα την ποιότητα σχεδιάζεται και η πολιτική μας για τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στροφής στην ποιότητα αποτελεί η κυπριακή παραγωγή οίνου με την ποιοτική αναβάθμιση που επιφέρει προστιθέμενη αξία.
Αναφερόμενος στην κατοχύρωση του παραδοσιακού μας προϊόντος, του χαλουμιού, ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης δήλωσε πως αυτή είναι “προ των πυλών.” “Πριν από 2 μήνες περίπου η αίτηση μας δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ.” Η κατοχύρωση θα επιφέρει:
Μεγάλη εμπορική αξία
Διείσδυση στις διεθνής αγορές
Προστασία από μιμητισμό
Προστασία των τυροκόμων μας από τον διεθνή αθέμιτο ανταγωνισμό
Ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση νέων θέσεων εργασίας
“Η σήμανση των προϊόντων μας είτε ως ΠΟΠ είτε ως προσδίδει ταυτότητα στα προϊόντα, βελτιώνοντας την αναγνωρισιμότητα τους στις ξένες αγορές και αυξάνει την προστιθέμενη αξία τους προς όφελος του παραγωγού και της αγροτικής μας οικονομίας ενώ εμπλουτίζει το τουριστικό μας προϊόν και εντάσσει την Κύπρο στο γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης.
Τέλος ο Υπουργός Γεωργίας συνεχάρη τους διοργανωτές της έκθεσης Display Art και υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συμμετοχής του Υπουργείου στην έκθεση με δικό του περίπτερο αφού ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδότησης που αφορούν την αλιεία και τη γεωργία.
---
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
2/10/15