15/10/15

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Γεωργίας της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Γιαννάκης Γαβριήλ και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Αντρέας Καυκαλιάς, Αντρέας Φακοντής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, Σοφοκλής Φυττής και Αντώνης Αντωνίου είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Γεωργίας της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης, που επισκέπτεται την Κύπρο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπίας ηγείτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Sándor Font και σ’ αυτή συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροί της κ.κ. Sándor Farkas και Zoltán Magyar.

Κατά τη συνάντηση, οι Πρόεδροι των δύο Επιτροπών εξήραν τις πολύ καλές σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων της Κύπρου και της Ουγγαρίας, ειδικότερα στο επίπεδο των αντίστοιχων Επιτροπών Γεωργίας και στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής   στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τονίστηκε δε ότι η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών ανάμεσα στις δύο Επιτροπές αντιμετωπίζει προκλήσεις, επιλύει προβλήματα και αποβαίνει προς όφελος του αγροτικού κόσμου. Στο πλαίσιο της συζήτησης, επισημάνθηκαν επίσης οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα από τις κλιματικές αλλαγές και έγινε μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλονται για προσέλκυση νέων στον αγροτικό τομέα και για προστασία των παραδοσιακών προϊόντων.

Περαιτέρω, αντηλλάγησαν απόψεις για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ουγγαρία στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν τα προβλήματα που παρεμβάλλονται στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα στην Κύπρο και συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή θέση τους όσον αφορά στο θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), ιδιαίτερα τονίζοντας την ανάγκη πλήρους απαγόρευσης της καλλιέργειάς τους. Όσον αφορά δε στα τρόφιμα, υπογραμμίστηκε ότι, στην περίπτωση που περιέχουν ΓΤΟ, πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστή θέση από τα υπόλοιπα προϊόντα και να υπάρχει σαφής και εμφανής σήμανση για το περιεχόμενό τους.  

Τέλος, εκφράστηκε από κοινού η επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη της διμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας στον γεωργικό τομέα, καθώς και για συντονισμό θέσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο Κοινοβουλίων σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.