25/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται με επιτυχία από το 2002 και ουσιαστικό στόχο έχει να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες και να θυμηθούν οι ντόπιοι, τη λαϊκή μας παράδοση και τον πολιτισμό, σε μια γενικότερη προσπάθεια για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος.
Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης έγκειται στην αναβίωση των ηθών και των εθίμων του τόπου μας μέσα από την παρουσίαση γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, την έκθεση φωτογραφίας με ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, καθώς επίσης και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα διανθίσει τη βραδιά με κυπριακή μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος αναδεικνύει με σεβασμό τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο τουρισμός δεν αποτελεί μια πρόσφατη δραστηριότητα του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά ένα φαινόμενο, το οποίο υπήρχε από τα πανάρχαια χρόνια και αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Αναμφίβολα τα οφέλη του τουρισμού είναι πολλαπλά και οι επιδράσεις του στον τομέα της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού είναι κατά κύριο λόγο θετικές. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν καταφέρνουμε να προσεγγίζουμε ποιοτικό τουρισμό, χωρίς να αλλοιώνουμε τα στοιχεία της τοπικής μας παράδοσης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας στον βωμό της βιομηχανίας και της εμπορευματοποίησης.
Ιδιαίτερα στην κυπριακή κοινωνία και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί ίσως την σημαντικότερη πηγή εσόδων, στηρίζοντας πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας μας.
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο με πλούσιες φυσικές ομορφιές, με άπλετο ήλιο, καθαρές θάλασσες και ανθρώπους που προσφέρουν ζεστά και απλόχερα την φιλοξενία τους.
Εκδηλώσεις όπως η σημερινή προάγουν τη στήριξη του τουριστικού τομέα, που είναι αναμφίβολα μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι πάντοτε αρωγός και στηρίζει τις εκδηλώσεις αυτές με κάθε τρόπο σε μια γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για ανάκαμψη και ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προβολής της Κύπρου διεθνώς.
Συγχαίρω θερμά τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πόλης Χρυσοχούς, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, η οποία εύχομαι να υλοποιηθεί με κάθε επιτυχία.