25/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο Φεστιβάλ «Λέμπα 3000 π.Χ.»

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο Φεστιβάλ «Λέμπα 3000 π.Χ.»

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας για να απευθύνω χαιρετισμό για το Φεστιβάλ «Λέμπας 3000 π.Χ.». Θέλω, εν πρώτοις, να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, η οποία πρωτοξεκίνησε το 2011, για την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία και να τους επαινέσω για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει για την ανάδειξη της Λέμπας σε πολιτιστικό φάρο και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Για όσους βρίσκονται σήμερα εδώ και δεν έτυχε να γνωρίζουν κάποια ιστορικά στοιχεία για την Λέμπα, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε μερικά από αυτά τα οποία μάς κάνουν υπερήφανους. Η κοινότητα της Λέμπας ήταν Τουρκ o κυπριακό χωριό που ύστερα από την τουρκική εισβολή του 1974, κατοικήθηκε από Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες. Οι κάτοικοι της αριθμούν σήμερα στους 510 περίπου, εκ των οποίων οι μισοί είναι κάτω των 34 ετών. Η Λέμπα βρίσκεται πλησίον της Πόλης της Πάφου σε απόσταση τεσσάρων μόνο χιλιομέτρων, και οι κάτοικοι της απολαμβάνουν το μαγευτικό φυσικό της περιβάλλον και παράλληλα τις ανέσεις της πόλης.
Η Λέμπα είναι αποδεδειγμένα ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κύπρου με υψηλό αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εξαιτίας αυτού, το Αρχαιολογικό Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έχει εγκαταστήσει την έδρα των ερευνών του στην Κύπρο, στην Λέμπα, από το 1976. Έκτοτε, έχουν γίνει και γίνονται πολλές ανασκαφές οι οποίες έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ένα γυναικείο λατρευτικό ειδώλιο ύψους 36 εκατοστόμετρων, το οποίο έγινε γνωστό ως η «Κυρά της Λέμπας» και απεικονίζει τη Μάνα Φύση, τη Θεά της γονιμότητας. Με βάση τα ευρήματα, η Λέμπα κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη Χαλκολιθική περίοδο (3800-2500 π.χ). Το 1982 οι ερευνητές αποφάσισαν να αναπαραστήσουν τον Χαλκολιθικό οικισμό με τη δημιουργία πέντε αντίγραφων σπιτιών εκείνης της εποχής και τις δραστηριότητες των κατοίκων, ως ένα αρχαιολογικό εγχείρημα. Το εγχείρημα αυτό ήταν επιτυχές, αφού προσέλκυσε ντόπιους και ξένους τουρίστες και αποτέλεσε εκπαιδευτικό μέσο για τους μαθητές.
Το 1981 ιδρύθηκε στη Λέμπα το «Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης», από τον αείμνηστο Στάς Παράσχο, ένα εξειδικευμένο κολλέγιο και ινστιτούτο. Αυτή η Σχολή Καλών Τεχνών συντέλεσε στο να γίνει γνωστή η κοινότητα σε όλον τον κόσμο, αφού προσέλκυσε και προσελκύει σημαντικό αριθμό καταξιωμένων διεθνών καλλιτεχνών στην Κύπρο.
Το 2008, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε αναγνώριση αφενός της αρχαιολογικής σημασίας της κοινότητας και αφετέρου της ευκαιρίας προβολής της Κύπρου ως χώρου ανάπτυξης της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, αποφάσισε να καθιερώσει τη Λέμπα ως το Πολιτιστικό Χωριό της Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό ενέκρινε τη χρηματοδότηση βελτιωτικών έργων του αρχαιολογικού χώρου, του φυσικού μνημείου της κοίτης του ποταμού, των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Κολλεγίου Τέχνης και τη δημιουργία υποδομών για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, χώρους διαμονής και Πολιτιστικό Κέντρο. Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου αυτού, έχει προωθήσει ήδη τις διαδικασίες για την υλοποίηση του. Έχει αρχίσει ήδη να παίρνει σάρκα και οστά, αφού αναμένεται τον επόμενο μήνα να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, αποδίδοντας τη δέουσα σημασία στο έργο του Πολιτιστικού Χωριού, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση του έργου της Ανάπλασης της Πλατείας της Κοινότητας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πολιτιστικό Χωριό και συμπληρώνει το ένα το άλλο. Δεδομένου ότι το έργο αυτό είναι ώριμο και έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες, ιεραρχείται ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα που πρόκειται να προταθούν για Συγχρηματοδότηση στα πλαίσια του νέου πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την ευκαιρία, θέλω να εξάρω τον σεβασμό που επιδεικνύει το Κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας προς το περιβάλλον και την ατέρμονη προσπάθεια που καταβάλλει για τη διαφύλαξή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειάς του είναι το Πάρκο της Λέμπας. Πρόκειται για μια περιβαλλοντικά αξιόλογη κοιλάδα όπου υπάρχουν κρημνοί σε σχήμα πετάλου, τέσσερις φυσικές πηγές, αργάκι, αιωνόβια δέντρα, σπήλιο και υπολείμματα σταλακτιτών και πλούσια πράσινη βλάστηση. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μαγευτικό περιβάλλον το οποίο το Κοινοτικό Συμβούλιο διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού. Ζήτησε την αλλαγή της πολεοδομικής ζώνης των τεμαχίων που γειτνιάζουν με το πάρκο σε δασική, ενώ προσωρινά κατάφερε να χαρακτηριστούν ως Λευκή Ζώνη. Στο πάρκο αυτό έγιναν βελτιωτικά έργα από το Τμήμα Δασών αξίας €180.000. Το Υπουργείο Εσωτερικών σε αναγνώριση της αξίας του Πάρκου αυτού ενέκρινε πρόσφατα την αποδέσμευση ποσού της τάξης των €27.000, από το Ειδικό Ταμείο για χώρους πρασίνου, προκειμένου το Κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας να προβεί στη συντήρηση και περαιτέρω βελτίωση του πάρκου.
Κυρίες και κύριοι,
Αφού ταξιδέψαμε νοερά στις ομορφιές της Λέμπας και περιδιαβάσαμε τα γραφικά δρομάκια του πάρκου της, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί όμορφα η βραδιά και να είναι ευχάριστη για όλους.
Σας ευχαριστώ εκ νέου για την πρόσκληση που μου έχετε απευθύνει και σας συγχαίρω, για ακόμα μια φορά, για την αποψινή διοργάνωση.
_____________
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, η Έπαρχος Πάφου κα Μαίρη Λάμπρου.