15/9/15

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Γ. Παμπορίδη στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Γ. Παμπορίδη στη συνέντευξη Τύπου
στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς


Περίπου το 30% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται ή σχετίζονται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Στη δε Ευρώπη των 28, τα καρδιαγγειακά επεισόδια ευθύνονται για το 42% του συνόλου των θανάτων.

Με απόλυτους αριθμούς, το μοτίβο γίνεται εντονότερα αντιληπτό στην πραγματική του διάσταση: Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή. Κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αριθμοί τρομακτικοί.

Αριθμοί που δεικνύουν πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις σε πρωτογενές και δευτερογενές επίπεδο πρόληψης, εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στον δυτικό κόσμο, με τις επιπτώσεις τους να είναι δυσμενείς για τους πολίτες και τις οικονομίες των κρατών τους.

Οι παράγοντες κινδύνου γνωστοί: ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η απουσία φυσικής άσκησης, το μη ελεγχόμενο βάρος, το κάπνισμα, ο αρρύθμιστος διαβήτης. Παράγοντες, δηλαδή, τους οποίους το άτομο αποκτά κατά τη διάρκεια της ζωής του και οι οποίοι αδιαμφισβήτητα μπορούν να αλλάξουν. Εξού και η πρόληψη, η πρωτογενής πρόληψη, θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία μέσα από τη διαμόρφωση ενός υγιεινό-διαιτητικού μοντέλου ζωής, με την υιοθέτηση μιας σωστής   διατροφικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εφαρμογή των οδηγιών αυτών μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 50-70%. Για σκεφτείτε το λίγο…

Φίλοι και φίλες.

«Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν». Και   το «προλαμβάνειν» προϋποθέτει ενημέρωση. Διαφώτιση. Επιμόρφωση. Εξού και στο στρατηγικό σχεδιασμό των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής. Εγνωσμένος μας στόχος, πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η δραστηριοποίηση σε προγράμματα διαφώτισης και ευαισθητοποίησης   των πολιτών, στοχεύοντας τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Γι’ αυτό και είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής όταν φορείς και οργανωμένα σύνολα του τόπου μας δραστηριοποιούνται αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ενημέρωσης και της κοινωνικής συνοχής. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδίας και η σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου διαχρονικά αναλαμβάνει προς ανάδειξη του στόχου και του σκοπού της μέρας, είναι άξια συγχαρητηρίων.

Για φέτος, το θέμα των εκδηλώσεων είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας και η, κατ’ επέκταση, σπουδαιότητα ενός σωστού και επιβαλλόμενου προ-αθλητικού ελέγχου. Διότι μπορεί μεν ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος να αποτελεί ένα συμβάν όχι ιδιαιτέρως συχνό, δεν παύει όμως από το να αποτελεί ένα συμβάν ιδιαιτέρως τραγικό, καθώς αφορά συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας και σε άριστη φυσική κατάσταση.

Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγμάτωση των φετινών ενημερωτικών εκδηλώσεων ώστε η υγιής ενασχόληση των παιδιών μας, να μην μετατραπεί αύριο στον εφιάλτη της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής εξαιτίας της άγνοιας.

------------------------

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Γενική Διευθύντρια δρ Χριστίνα Γιαννάκη.