15/9/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση του έργου BIO for LIFE

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση του έργου BIO for LIFE


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω τη σημερινή τελετή, που διοργανώνει το BIO for LIFE σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria , τον εκδοτικό οίκο Δίας, τον τηλεοπτικό σταθμό Sigma και τη συμβουλευτική εταιρία Crantxpert .

Η ολοκλήρωση του έργου BIO for LIFE με βασικό σύνθημά του «Βιοποικιλότητα είναι… εσύ, εγώ και ο κόσμος μας», μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα μπορεί να έχει αφού ένα ιδιαίτερα επίπονο, ξεχωριστό, αλλά και μακροχρόνιο έργο ολοκληρώνεται με επιτυχία και ένας σημαντικός αριθμός εργαλείων, υλικών και μέσων, παραδίδεται για την περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, όλων των ηλικιών, στα θέματα της βιοποικιλότητας του τόπου μας.

Η προστασία και η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, πέρα από τη λήψη νομοθετικών μέτρων συνεπάγεται, τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πολιτών, η οποία θα διέπεται από την ανάλογη ευαισθησία και υπευθυνότητα στο σχετικό ζήτημα. Το έργο BIO for Life , αποτελεί ένα από τα πολλά σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Κύπρο, από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Life , που αποτελεί το κατεξοχήν χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση μέτρων πολιτικής για το περιβάλλον, την προστασία και τη διατήρηση της φύσης, την πληροφόρηση και την ενημέρωση του κοινού στα σχετικά θέματα. Η τρίχρονη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, παρείχε ενημέρωση και πληροφόρηση στους πολίτες για τη βιοποικιλότητα της Κύπρου και την ανάγκη διαφύλαξής της. Στο πλαίσιο του Προγράμματος αναπτύχθηκε μια ποικιλία επικοινωνιακών, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εργαλείων, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμερίζεται τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και ο τομέας της εκπαίδευσης στα περιβαλλοντικά θέματα και ειδικότερα στα θέματα της βιοποικιλότητας, με εφαλτήριο τα παιδιά. Ως εκ τούτου, δίνει, με συγκεκριμένες δράσεις, ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των θεμάτων του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι το εκπαιδευτικό εργαλείο EnviroPack , το οποίο έχει ετοιμασθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στα θέματα της βιοποικιλότητας, αποτελεί ένα χρήσιμο και βοηθητικό μέσο, που θα εμπλουτίσει και θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εταίρους που συνεργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος BIO for Life και να αναφέρω ότι η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί επένδυση για ένα καλύτερο και αειφόρο αύριο και για αυτό όλοι συλλογικά και ατομικά έχουμε ευθύνη για τη διαφύλαξή της.

______________