25/9/15

Ανάγκη η ενημέρωση των πολιτών επί των δικαιωμάτων τους για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη

Ανάγκη η ενημέρωση των πολιτών επί των δικαιωμάτων τους
 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη

 
Σειρά θεμάτων που απασχολούν τον τομέα της υγείας, όπως η άνοια, η ενημέρωση των πολιτών επί της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, η Στρατηγική 2020 και η μετανάστευση, περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2015. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας δρ Γιώργος Παμπορίδης.

«Πρόκειται για μία ασθένεια με σοβαρές επιπτώσεις στα πάσχοντα άτομα και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σε παρέμβασή του ως προς το θέμα της άνοιας. Ως Κύπρος, συνέχισε, προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα, το οποίο και εντάσσουμε στις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας εφαρμόζοντας πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης. «Και επειδή ακριβώς οι επιπτώσεις της άνοιας αφορούν και επηρεάζουν όχι μόνο τα ίδια τα πάσχοντα άτομα αλλά το σύνολο της κοινωνίας ευρύτερα, απαιτείται η κινητοποίηση και η ανάπτυξη ενός ενεργού και δυνατού κοινωνικού ιστού προς αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παμπορίδης,

Ως προς το θέμα της διασυνοριακής περίθαλψης, κοινή συνισταμένη των συζητήσεων αναδείχτηκε η ανάγκη για συντονισμό των ενεργειών προς ενίσχυση της πληροφόρησης των Ευρωπαίων πολιτών επί των δικαιωμάτων που απορρέουν από την Οδηγία που διέπει τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

«Η Κύπρος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, σημειώνει την αναγκαιότητα όπως γίνουν ενέργειες για ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και γνώσεων επί του θέματος. Πρακτική η οποία εκτιμάται πως θα συμβάλει θετικά, ιδιαίτερα προς όφελος των μικρών κρατών μελών ούτως ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες που προσφέρει η συγκεκριμένη Οδηγία», επισήμανε ο Υπουργός στην παρέμβασή του.

Οι πιθανοί τρόποι συντονισμού και αντιμετώπισης ποικίλων προκλήσεων στον τομέα της υγείας, όπως η υιοθέτηση ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τα τρανς λιπαρά σε ορισμένα τρόφιμα και ο ρόλος που διαδραματίζει η υγεία στην επίτευξη του κεντρικού στόχου της Στρατηγικής 2020 της ΕΕ ήταν, επίσης, ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της Συνάντησης.

Τη συζήτηση των Υπουργών Υγείας απασχόλησε, τέλος, το θέμα της μετανάστευσης υπό τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, με τις τοποθετήσεις των Υπουργών να καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και των εμπλεκόμενων σωμάτων.   Επί του θέματος, ο κ. Παμπορίδης στην παρέμβασή του, επισήμανε, την ανάγκη για παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης, ιδιαίτερα προς τις χώρες μέλη που είναι εκτεθειμένες στο πρόβλημα της μετανάστευσης αλλά και την ανάγκη εισαγωγής μηχανισμού ταχείας αντίδρασης και κρίσεων μέσω του οποίου τα κράτη μέλη, το σύστημα υγείας των οποίων επιβαρύνεται ξαφνικά από την άφιξη μεταναστών, να μπορεί να ζητά την αλληλεγγύη των υπολοίπων μελών μέσω είτε της μεταφοράς ασθενών μεταναστών σε άλλα κράτη μέλη είτε της ταχείας ανάπτυξης στο κράτος υποδοχής ομάδων ειδικών και έμπειρων λειτουργών υγείας.
_________________