25/9/15

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά τη Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας του ΟΗΕ



Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά τη Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας του ΟΗΕ

Θεσμό επιθυμεί να καταστήσει τον εορτασμό της 15ης Σεπτεμβρίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας που ορίστηκε με ψήφισμα της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (A/62/7 (2007)).
«Διαφθορά και ατιμωρησία πλήττουν το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία», τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η έδρα Jean Monnet (2001) του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Ευρωπαικό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο της Βενετίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό και την παγκόσμια πρωτοβουλία «Reinventing Democracy on the Digital Era» του Future Worlds Center.
Ο Γενικός Ελεγκτής δέχτηκε πρόσφατα κυβερνητικά πυρά για να περιoριστεί στο ρόλο του, καθώς και κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έκανε λόγο για «ελεγκτική τρομοκρατία». Χωρίς περιστροφές, ο κ. Μιχαηλίδης ανέλυσε του παράγοντες και τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου της διαφθοράς και αναφέρθηκε στην έκταση του φαινομένου στη χώρα, αναλύοντας περιπτώσεις που διαχειρίζεται με τους συνεργάτες του, και εξηγώντας στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου τη σημασία του να αντιληφθούν οι νέοι άνθρωποι την ανάγκη καταπόλεμησης της διαφθοράς ήδη μέσα από το περιβάλλον τους. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν δείτε τον πατέρα σας να διαθέτει σημαντικά περισσότερα χρήματα από αυτά που του επιτρέπει να κερδίζει η εργασία του, μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθείτε από πού προέρχονται και να του πείτε ότι δεν είστε περήφανος γι’ αυτόν». Ωστόσο, παρά την έκταση του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα, πρόσθεσε, ότι γίνονται πλέον σημαντικές προσπάθειες στο επίπεδο της τιμωρίας αυτών που τους καταλογίζονται αξιόποινες πράξεις διαφθοράς. «Μόλις τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε κάποιους αξιωματούχους να οδηγούνται στη φυλακή, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο».
Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε η κα Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχoς της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001), η οποία αναφέρθηκε στο πώς η διαφθορά υπονομεύει βασικές αρχές της δημοκρατίας και παραβιάζει κατοχωρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από Διεθνείς Συμβάσεις. Υπογράμμισε τη σημασία της ενεργοποίσης της κοινωνίας των πολιτών στην πορεία που έχει ακόμη να διανήσει η χώρα μας σε θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η εμπέδωση κράτους δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς για την επόμενη μέρα της λύσης του κυπριακού.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η Λία-Πασχαλία Σπυρίδου, Λέκτορας και Συντονίστρια του νεοσύστατου Πτυχίου Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η κα Σπυρίδου επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Δημοσιογραφίας στη δημοσιοποίηση περιπτώσεων διαφθοράς, και ανέλυσε τις δυνητικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών της επικοινωνίας προς την κατεύθυνση του πλουραλισμού και της διαφάνειας στο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης.
Τέλος, ο Γιάννης Λαούρης από το Future Worlds Center ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι πολίτες να συνδράμουν στην εμπέδωση της διαφάνειας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω του πλαισίου του δομημένου διαλόγου για αναζήτηση νέων εργαλείων, αναμόρφωση της Δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου (email: agapiouj@ucy.ac.cy, τηλέφωνο: 99220490).