25/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο 1 ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Μουσικήν ποίει και εργάζου»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο 1 ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Μουσικήν ποίει και εργάζου»

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω το 1 ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής με θέμα «Μουσικήν ποίει και εργάζου». Η πρωτοβουλία του τριήμερου αυτού Φεστιβάλ, μέσα από το οποίο θα προβληθεί η αρχαία ελληνική μουσική, αλλά και γενικότερα ο ελληνικός πολιτισμός, διοργανώνεται από το Κυπριακό Σύνολο Αρχαίων Μουσικών Οργάνων «Τέρπανδρος», σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής-Κουρίου.
Ουσιαστικός στόχος του Φεστιβάλ είναι η αναβίωση, η ορθή προβολή και η διάδοση της αρχαίας ελληνικής μουσικής και των ανακατασκευασμένων αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που ζωντανεύουν τους αρχαίους ήχους. Όλες οι προγραμματισμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις, μουσικά δρώμενα, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια και αφηγήσεις, πρόκειται να αναδείξουν το ύφος, το ήθος και την αρμονία της αρχαίας ελληνικής μουσικής.
Η μουσική, που παίρνει το όνομά της από τις εννέα μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαιοελληνικής παιδείας. Από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τις μέρες μας, αποτελεί έναν τρόπο ψυχαγωγίας που ενεργεί άμεσα και θεραπευτικά στον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου και συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση ισορροπημένων προσωπικοτήτων. Είναι διαχρονική, βαθυστόχαστη και επιστημονικά προφητική η θέση του αρχαίου φιλόσοφου Αριστοτέλη για τον ρόλο της μουσικής εκπαίδευσης ως κοινωνικού αγαθού.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χαιρετίζει κάθε οργανωμένη δράση, που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό και τις καταβολές μας. Είναι καιρός να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε το μέγεθος και το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής διανόησης. Άλλωστε, οι διδαχές της αρχαίας ελληνικής σκέψης διδάσκονται στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.
Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο Σύνολο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων «Τέρπανδρος» για την συστηματική έρευνα που αναπτύσσει από το 2000, με πρωτεργάτη τον καθηγητή μουσικής, ερευνητή και κατασκευαστή μουσικών οργάνων κύριο Μιχάλη Γεωργίου. Ο «Τέρπανδρος» είναι το μόνο μουσικό σχήμα παγκόσμια που έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό αρχαίων ανακατασκευασμένων ελληνικών μουσικών οργάνων. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι προσεγγίζει την αρχαία ελληνική μουσική μέσω πολύπλευρης έρευνας σε διάφορους τομείς, όπως η θεωρία και η πράξη της αρχαίας μουσικής, η φυσικομαθηματική, η γλωσσολογική και η φιλολογική έρευνα. Οι συναυλίες που πραγματοποιεί στην Κύπρο και το εξωτερικό, σε συνδυασμό με διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις βιβλίων, δημοσιεύσεις κ.α., αποδεικνύουν την αφοσίωση και την αγάπη γενικότερα για την τέχνη της μουσικής και ιδιαίτερα της αρχαίας.
Συγχαίρω για άλλη μια φορά το Κυπριακό Σύνολο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων «Τέρπανδρος» και το Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής-Κουρίου για την διοργάνωση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και εύχομαι οι εργασίες του να ολοκληρωθούν με κάθε επιτυχία.