5/8/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τα πολεοδομικά κίνητρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τα πολεοδομικά κίνητρα
 που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο


«Μέλημα, στόχος και σκοπός μας είναι η εξυπηρέτηση
του δημοσίου συμφέροντος και μόνο»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ αναφορικά με τα πολεοδομικά κίνητρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του της περασμένης Τετάρτης, 29 Ιουλίου 2015.

Σε εισαγωγική του δήλωση, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα: «Ουσιαστικά έχουμε τρία θέματα. Το ένα, αφορά τα κίνητρα που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάκαμψη της οικονομίας και την υποβοήθηση επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και με στόχευση ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα έφερναν ‘ζεστό’ χρήμα στην Κυπριακή Δημοκρατία που το έχει τόσο ανάγκη. Ως γνωστό, δόθηκαν κάποια κίνητρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα οποία, ουσιαστικά, ήταν τοποθετημένα μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο πέντε ετών. Εκείνο που άλλαξε με την τελευταία απόφαση του Υπουργικού, είναι ότι αυτά τα κίνητρα που ήταν μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο πέντε ετών, ουσιαστικά μονιμοποιούνται. Και ο λόγος είναι ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε ότι με την ένταξή τους στα σχέδια ανάπτυξης εξυπηρετείται καλύτερα ο στόχος και ο σκοπός, που είναι η υποβοήθηση της οικονομίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Άρα, λοιπόν, αυτά (τα κίνητρα) ήταν κάτι που είχαν οι μεγάλες αναπτύξεις, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, Δεν είναι κάτι νεότερο. Αντί, όμως, να είναι μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο πέντε ετών, το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε ότι εξυπηρετείται καλύτερα το δημόσιο συμφέρον με το να καταστούν μόνιμα. Αυτό, είναι το ένα θέμα.

Το δεύτερο θέμα, αφορά τους πρόσφυγες. Όπως θυμάστε, παλαιότερα, υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ρεύμα Ελληνοκύπριων προσφύγων που προσέτρεχαν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και πουλούσαν έναντι πινακίου φακής την περιουσία τους. Τότε λέχθηκαν διάφορα, για το πώς αναχαιτίζεται αυτό το ρεύμα των προσφυγών. Μάλιστα και το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε δύο φορές και μπήκαν κάτω και διάφορες ιδέες από κόμματα και οργανώσεις. Εμείς είχαμε υποβάλει κάποιες προτάσεις υλοποιήσιμες. Υπήρξε από κάποιους και η ιδέα για δημιουργία τράπεζας και οι πρόσφυγες να υποθηκεύουν σε αυτήν την ακίνητη περιουσία τους. Αν γινόταν όμως αυτό, τότε θα μιλούσαμε για μια τράπεζα με κεφάλαιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομία μας δεν έχει αυτές τις δυνατότητες. Άρα, έπρεπε να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού και του υλοποιήσιμου.

Μια από τις λύσεις που βρήκαμε και λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό, είναι να δώσουμε χαλαρώσεις σε όσους από τους πρόσφυγες θέλουν, για παράδειγμα, είτε να κτίσουν πάνω σε υφιστάμενη οικοδομή (να προσθέσουν 150 τ.μ.) ή αν τους το επιτρέπει το οικόπεδο που έχουν, να κτίσουν μέσα και δεύτερη κατοικία. Αυτή η απόφαση αφορά τους πρόσφυγες και μέλη της οικογένειάς τους (δεν μπορεί να πουλά κάποιος αυτό το δικαίωμα σε άλλους).

Το τρίτο θέμα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας, οι οποίοι έχουν προβεί σε μικροεπεκτάσεις ή μικροαναπτύξεις μέσα στο χώρο τους. Για παράδειγμα έκλεισαν μια βεράντα για να κάνουν το σπίτι τους πιο λειτουργικό, πρόσθεσαν ένα δωμάτιο, κλπ. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά απαιτούν πολεοδομική άδεια. Υπήρχαν δύο δρόμοι για να νομιμοποιηθούν αυτές η μικρής κλίμακας παρανομίες. Ο ένας δρόμος, είναι μέσω του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων και ο άλλος μέσω της πολεοδομικής αμνηστίας, η οποία απεφασίσθη από τη προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά, δυστυχώς, δεν δούλεψε, γιατί προϋπέθετε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία και στο τέλος της διαδρομής τα χρήματα, τα οποία καλείτο να καταβάλει ο αιτητής ήταν πολλά. Όλα αυτά λειτούργησαν αποτρεπτικά. Η αίτηση μέσω Συμβουλίου Παρεκκλίσεων είχε, επίσης, τη δική της γραφειοκρατία. Με αποτέλεσμα, πάρα πολλοί συμπατριώτες μας να μην μπορούν να πάρουν ούτε τίτλο ιδιοκτησίας και η περιουσία τους να είναι περιορισμένης αξίας, να μη μπορούν να πουλήσουν, να δυσκολεύονται να υποθηκεύσουν, κλπ.

Αποφασίσαμε να διευκολύνουμε, να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τώρα, με μια αίτηση στην Πολεοδομία και εντός τριών μηνών θ α τύχουν απάντησης, αλλά και έκδοσης πολεοδομικής άδειας χωρίς να πληρώσουν. Μαζί με αυτήν την πρόταση, το Υπουργικό αποφάσισε, επίσης, να δώσει το δικαίωμα στον πολίτη, μέσω μιας χαλάρωσης του 20% επί του δομήσιμου εμβαδού, το δικαίωμα να προβεί σε προσθήκη επί της κατοικίας του, είτε δωμάτια είτε άλλους χώρους που θέλει να κλείσει, για τις ανάγκες της κατοικίας του. Μιλούμε πάντα για μικρές αναπτύξεις. Είναι ανάγκες που τις γνωρίζουμε όλοι. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όλους αυτούς που έκαναν προσθήκες πάνω στην περιουσία τους, να τις νομιμοποιήσουν. Εμείς κρίνουμε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Κρίνουμε, επίσης, ότι δεν φωτογραφίζουμε κανέναν και αυτό αφορά, επίσης, και τις μεγάλες αναπτύξεις. Μέλημα, στόχος και σκοπός μας, είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο. Τα σχέδια κινήτρων στο πλαίσιο αυτού του 20% απευθύνονται στην πλειονότητα του πληθυσμού (ιδιοκτήτες κατοικιών, διαμερισμάτων, κλπ). Με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση δείχνει και το κοινωνικό της πρόσωπο και ότι μας ενοχλεί το γεγονός ότι έχουμε τόσες μικρο-παρανομίες και όλα αυτά έπρεπε να νομιμοποιηθούν για να γνωρίζει και ο καθένας τι έχει και τι κάνει με την περιουσία του».

______________