4/6/15

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας



Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας
Είχα τη δυνατότητα σήμερα να ενημερώσω αναλυτικά, μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων σε σχέση με τη λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων και τις αλλαγές που έχουμε προωθήσει.

Είχα την ευκαιρία να αναλύσω σε βάθος το όλο σύστημα που έχουμε υιοθετήσει και το πώς μέσα από αυτές τις νέες ρυθμίσεις όχι μόνο προάγεται η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη ως προς την αξιολόγηση των αιτημάτων των εθνοφρουρών, αλλά την ίδια ώρα απεγκλωβίζει και προστατεύει τους αξιωματικούς μας από την πίεση που φυσιολογικά μπορούσαν να δεχθούν είτε από το πολιτικό σύστημα είτε και από τους ίδιους τους πολίτες για την ικανοποίηση αιτημάτων.

Είχαμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε ότι η Επιτροπή, πλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν εξετάζει μεγάλο αριθμό αιτημάτων σε κάθε σύνοδο (300 ή 400 όπως έχει λεχθεί), αλλά εξετάζει μόνο 30 αιτήματα. Συνεπώς, το θέμα που εγέρθηκε ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να αξιολογήσουν τα μέλη της Επιτροπής και να έχουν επαρκή χρόνο για να αποφασίσουν, δεν υφίσταται. Έχουν όλο τον χρόνο να εξετάσουν 30 αιτήματα και να αποφασίσουν, μάλιστα, στη βάση δικαιολογητικών, τα οποία προσκομίζονται αρμοδίως από τη αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΦ, τη Διεύθυνση Επιλογής και Μεταθέσεων Οπλιτών (ΔΕΜΕΟ), η οποία παρίσταται στη συνεδρία χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου.

Θέλω, ακόμη, να τονίσω ένα σημαντικό στοιχείο, μια καινοτομία που έχουμε εισαγάγει, που είναι η συμμετοχή Κοινωνικής Λειτουργού του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία καταθέτει τη γνώμη της αναφορικά με δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι εθνοφρουροί και τα οποία δεν έχουν σχέση, ούτε μπορούν να αξιολογηθούν από τις υπηρεσίες του Στρατού –και αναφέρομαι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική ή την κοινωνική τους κατάσταση. Βεβαίως, πρέπει να πω ότι εργαζόμαστε συνεχώς για να υπάρξουν συνεχείς βελτιώσεις στο σύστημα.

Έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των οποίων αποφασίζει η Επιτροπή. Η κλήρωση των μελών της Επιτροπής γίνεται το πρωί της ίδιας μέρας ενώπιον στρατιωτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δικαιολογημένη καχυποψία που υπάρχει ευρύτερα στους πολίτες, ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας απαξίωσης των θεσμών και συρρίκνωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.

Πρέπει συνεπώς, κατά την άποψή μου, να γίνει ξεκάθαρο σε όλους –και νομίζω αποτελεί απαίτηση και της ίδιας της κοινωνίας- ότι πάση θυσία πρέπει να ξεριζώσουμε τους θύλακες του συστήματος που επιτρέπουν την αναπαραγωγή συνθηκών ρουσφετιού και αναξιοκρατίας.

Θέλω να πω, επίσης, κάτι επιπρόσθετο. Το θέμα δεν είναι προσωπικό για κανένα. Οι νόμοι και οι κανονισμοί δεν γίνονται για να περιορίζουν αυτούς που έχουν καλές προθέσεις. Γίνονται για να αποτρέψουν, όχι σήμερα αλλά και στο μέλλον, και μάλιστα κατά τρόπο θεσμικό, αυτούς που δεν έχουν καλές προθέσεις.

Είναι, λοιπόν, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί και για να το πετύχουμε αυτό, για να αλλάξουμε τα πράγματα, πρέπει να εργαστούμε ως πολιτικοί εταίροι και όχι ως πολιτικοί αντίπαλοι. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο στράτευμα, πρέπει να πω το εξής: ο στρατός δεν υπηρετεί καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα, ο στρατός υπηρετεί το κράτος.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι μετά την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να κάνουμε στην Επιτροπή Άμυνας, εκτιμώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής επέδειξε κατανόηση και ως προς την αποτελεσματικότητα και το αδιάβλητο των νέων ρυθμίσεων που έχουμε εισαγάγει, αλλά κυρίως και ως προς την ανάγκη να εργαστούμε μαζί προκειμένου να ενισχύσουμε και να εμπεδώσουμε κλίμα αξιοκρατίας στην Εθνική Φρουρά.