4/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών κ. Μ. Δημητριάδη στην τελετή έναρξης εκπαιδευτικού προγράμματος οδικής ασφάλειας

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών κ. Μ. Δημητριάδη στην τελετή έναρξης εκπαιδευτικού προγράμματος οδικής ασφάλειας

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του αγαπητού φίλου και συνεργάτη, Μάριου Σταύρου, Προέδρου του Οργανισμού Νέων για την Οδική Ασφάλεια REACTION, για να χαιρετίσω την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΦΑΕΘΩΝ –ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (Εθνοφρουροί)».

Δυστυχώς, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οδικών συγκρούσεων και η θέση που κατέχει ανάμεσα στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σχετικούς δείκτες, δεν είναι καθόλου τιμητική. Πέραν όμως των ψυχρών αριθμών, οι οδικές συγκρούσεις αποτελούν για την Κύπρο ένα εξαιρετικά σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αφού επηρεάζουν τη ζωή εκατοντάδων άλλων που χάνουν συντρόφους, γονείς, αδέλφια και στενούς φίλους.

Οι νέοι έχουν δυστυχώς ένα πολύ δυσανάλογο μερίδιο σε αυτό τον φόρο αίματος και αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των νεκρών. Κατά το 2014, από τους 45 συνολικά νεκρούς λόγω οδικών συγκρούσεων, οι 14 ήταν νέοι μέχρι 25 ετών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά 50% μέχρι το 2020. Για την επίτευξη του στόχου αυτού εφαρμόζεται το Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια 2012-2020. Το Στρατηγικό Σχέδιο στοχεύει στη μείωση των θυμάτων όλων των χρηστών αυτοκινήτου (για όλους τους τύπους δρόμων), καθώς και των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις απουσιάζει το ανθρώπινο λάθος και η απερισκεψία από μια οδική σύγκρουση. Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς όλων των χρηστών των δρόμων, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της στρατηγικής για αντιμετώπιση του προβλήματος των οδικών συγκρούσεων. Το έργο που πρέπει να επιτελεστεί είναι δύσκολο, αφού η οδική συμπεριφορά των Κυπρίων απέχει δυστυχώς σημαντικά από την επιθυμητή. Η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας είναι ο κανόνας, παρά η εξαίρεση, στους κυπριακούς δρόμους.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και με ιδιωτικούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς, για τον σχεδιασμό και προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των χρηστών των κυπριακών δρόμων. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε διάφορους τομείς, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η νομοθεσία, η αστυνόμευση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία και η εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων είναι μεγάλη και πολυμέτωπη. Έχουμε όμως πλήρη επίγνωση ότι απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον ορθολογιστικό σχεδιασμό και την αξιολόγηση τόσο της πολιτικής όσο και των μέτρων, προκειμένου να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον Οργανισμό REACTION και όλους όσοι συνέβαλαν και θα συμβάλλουν στην επιτυχία του προγράμματος, την οποία και θεωρώ δεδομένη.