9/6/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας


Μήνυμα ειρήνης στέλλει το θεατρικό έργο «Κύπρος: Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα», είπαν χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, παρακολούθησαν την εν λόγω παράσταση που έδωσε το τουρκοκυπριακό δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό.  
 
Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της παράστασης, ο κ. Ακιντζί είπε: «Πριν από πολλά χρόνια όταν ήμουν Δήμαρχος, το 1987, πριν από 28 χρόνια δηλαδή, η ίδια θεατρική ομάδα, το τουρκοκυπριακό δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, ανέβασε ένα έργο του Αριστοφάνη, το «Ειρήνη», όταν δεν υπήρχε καμιά επικοινωνία και καμιά απολύτως διέλευση. Αυτό ήταν το πρώτο γεγονός στην ιστορία μας που το τουρκοκυπριακό δημοτικό θέατρο πήγε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και έπαιξε στα τουρκικά μπροστά σε ελληνοκυπριακό κοινό. Δεν υπήρχε καμιά μετάφραση, ήταν στην τουρκική γλώσσα, αλλά το μήνυμα ήταν πολύ σαφές, ήταν μήνυμα ειρήνης, έτσι όλοι το κατάλαβαν.
 
Απόψε μετά από 28 χρόνια είμαι εδώ με τον αγαπητό φίλο Νίκο και παρακολουθήσαμε άλλο έργο που μας έδωσε άλλο ένα δυνατό μήνυμα, το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανείς χωρίς ενοχή, χωρίς λάθος. Σε αυτό το νησί κάναμε λάθη, και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.
 
Το θέμα είναι να αντλούμε διδάγματα από αυτά τα λάθη και να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Το μήνυμα που πήραμε απόψε πιστεύω είναι αυτό ότι, το χρωστάμε αυτό στις νεότερες γενιές.
 
Αυτή είναι η γενέτειρα μου (η Λεμεσός) και είμαι πανευτυχής που βρίσκομαι απόψε εδώ και που παρακολουθήσαμε μαζί αυτό το σημαντικό έργο και συγχαίρω τη συγγραφέα και επίσης και τον Γιασιάρ Ερσόι που έπαιξε πολύ καλά, και οι δύο μάς έδωσαν το μήνυμα να αντλούμε διδάγματα και να μη χάνουμε ελπίδα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω και εγώ, να μη χάνουμε την ελπίδα μας. Αλλά για να το υλοποιήσουμε αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά, πρέπει να έχουμε εμπάθεια για να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
 
Ερωτηθείς αν σκοπεύει να έρθει ξανά στη Λεμεσό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη Λεμεσό. Ήρθα στη Λεμεσό αρκετές φορές και τώρα είναι η ώρα να ανταποκριθεί και ο φίλος μου και να έρθει σε παρόμοια εκδήλωση, και φυσικά θα ξανάρθουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά. Θα έρθουμε, θα έρθετε και θα υπάρξει όλο και περισσότερη επικοινωνία, και ευελπιστώ ότι θα έρθει η μέρα που θα επικοινωνούμε πιο ελεύθερα και για αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά».  
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Το μήνυμα που λάβαμε από το έργο είναι ένα δυνατό μήνυμα: Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να φέρουμε την ειρήνη. Και είμαι δεσμευμένος να το κάνω και ο Μουσταφά είναι δεσμευμένος να το κάνει. Και πιστεύω ότι ο λαός μας επίσης θέλει ειρήνη.
 
Αυτό που θα ζητήσω από τον Υπουργό Παιδείας είναι αυτό το μεταφρασμένο έργο να ανέβει παντού στην Κύπρο, σε όλα τα σχολεία. Το μήνυμα είναι αρκετά ισχυρό. Είναι η παραδοχή των λαθών μας, είναι η παραδοχή όλων των πλευρών όπως και των παρεμβάσεων τρίτων μερών.
 
Πρέπει να εργαστούμε άοκνα με τον αγαπητό μου φίλο Μουσταφά για να φέρουμε την ειρήνη, για να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να ζουν εν ειρήνη με προοπτικές».
 
Σε ερώτηση αν επιθυμεί να μεταβεί της κατεχόμενες περιοχές για να δει ένα παρόμοιο έργο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ναι, είναι μέσα στα σχέδια μου. Το βόρειο μέρος είναι μέρος της πατρίδας μου και το νότιο τμήμα είναι μέρος (της πατρίδας) του Μουσταφά και κάθε Κύπριου, συνεπώς σκοπεύω να πάω».
---------------------