8/6/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην τελετή βράβευσης για τον διαγωνισμό «Ψηφιακό Πρωτάθλημα 2014-2015»

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην τελετή βράβευσης
για τον διαγωνισμό «Ψηφιακό Πρωτάθλημα 2014-2015»

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω τη σημερινή τελετή βράβευσης του διαγωνισμού καινοτομίας «Ψηφιακό πρωτάθλημα- Digital championship 2014-2015», που υλοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η όλη προσπάθεια συνδιοργανώνεται από την οργανωτική επιτροπή, την οποία αποτελούν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους σημαντικούς φορείς.
Το ψηφιακό πρωτάθλημα αποτελεί ένα διαγωνισμό ψηφιακής καινοτομίας που απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, φυσικά πρόσωπα και ομάδες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και νεοσύστατων. Παράλληλα, προωθεί την απόκτηση δεξιοτήτων από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι καλούνται μέσα από πρωτότυπες ιδέες να αναπτύξουν ανταγωνιστικά ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που να συνάδουν με τις προτεραιότητες της ψηφιακής ατζέντας του 2020, προάγοντας ταυτόχρονα και θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Ο σκοπός του Ψηφιακού Πρωταθλήματος επιτεύχθηκε με την παροχή εξειδικευμένων σεμιναρίων που λειτούργησαν υποστηριχτικά. Συγκεκριμένα, οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν ένα καινοτόμο μοντέλο (mock up prototype) ψηφιακού προϊόντος και οι φοιτητές ένα καινοτόμο λειτουργικό πρωτότυπο (working prototype). Ο στόχος για την επιχειρηματικότητα επικεντρώθηκε, πέρα από τ ην ανάπτυξη ενός καινοτόμου ψηφιακού προϊόντος/υπηρεσίας, στην υποβολή ενός επιχειρηματικού σχεδίου και την προώθησή του στην αγορά.
Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, κινητοποίησε το ενδιαφέρον, κυρίως των νέων μας, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Εννέα από τις συμμετοχές μαθητών μας της Μέσης Εκπαίδευσης και έντεκα συμμετοχές φοιτητών από όλα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου παρουσίασαν πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες και κατάφεραν να φτάσουν σήμερα στο τελικό στάδιο αξιολόγησης του Διαγωνισμού.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στο ψηφιακό πρωτάθλημα και να ευχηθώ κάθε επιτυχία σε αυτούς που εξασφάλισαν θέση στην τελική αξιολόγηση. Θα αναμένουμε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στον Ψηφιακό Πρωταθλητή δρα Στέλιο Χειμώνα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και τους φορείς ημικρατικού και ιδιωτικού τομέα, που με την πολύτιμη βοήθειά τους συνέδραμαν για την επιτυχή διεξαγωγή του Διαγωνισμού, αλλά και στα Πανεπιστήμια που σε τέτοιους δύσκολους καιρούς απλόχερα και ανιδιοτελώς προσφέρουν υποτροφίες για όλους τους βραβευθέντες. Εκφράζω επίσης τα συγχαρητήριά μου στους συνδιοργανωτές και συντελεστές αυτής της εκδήλωσης και εύχομαι για τη συνέχεια κάθε επιτυχία.