17/4/15

Χαιρετισμός τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια

Χαιρετισμός τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην 9η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των Ρώσων που ζουν σε χώρες της Ευρώπης
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015, ώρα 10:30 π.μ.


Αγαπητοί φίλοι,

Ανήκω στην πολυάριθμη κατηγορία ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους φίλο της Ρωσίας. Εμείς οι Κύπριοι που σπουδάσαμε  σε διάφορες περιόδους στη Σοβιετική Ένωση, στη Ρωσία, διακατεχόμαστε σ’ όλη μας τη ζωή από ειλικρινή αγάπη και ευγνωμοσύνη προς τη μεγάλη χώρα και το λαό της, καθώς και θαυμασμό στον πλουσιότατο πολιτισμό και την ηρωική ιστορία της.
Ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  μου δόθηκε η δυνατότητα πολλές φορές να υπερασπιστώ τη Ρωσία σε διάφορα φόρα, μη εξαιρουμένων και συνεδριάσεων των καθοδηγητικών οργάνων της Ε.Ε. αποκρούοντας επιθέσεις εναντίον της. Σε όλη τη διάρκεια των 55 χρόνων ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμείς οι Κύπριοι πάντοτε νιώθαμε τη φιλική και δίκαιη στήριξη της χώρας σας, νιώθαμε ότι ακουμπούσαμε  στους ώμους της.  Η συνεπής θέση αρχής της Ρωσίας σε καθοριστικές στιγμές της πολυσύνθετης ιστορίας του Κυπριακού προβλήματος, επανειλημμένα αποδείχθηκε εγγύηση της επιβίωσης μας, ως λαού και ως ανεξάρτητου κράτους. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι Κύπριοι, ανεξάρτητα των πολιτικών και ιδεολογικών τους πεποιθήσεων.
Μετά από τις τεράστιες αλλαγές που έλαβαν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα στις αρχές της δεκαετίας του ’90,  πολλοί Ρώσοι επέλεξαν την φιλόξενη και ηλιόλουστη Κύπρο για να ζήσουν μόνιμα ή προσωρινά. Αυτοί εντάχθηκαν στην κυπριακή κοινωνία με πλήρη αρμονία, πράγμα για το οποίο συνέβαλαν οι κοινές πνευματικές και ηθικές  αρχές και ηθικοί προσανατολισμοί. Δημιουργήθηκαν αρκετές ευτυχισμένες μεικτές οικογένειες. Οι άνθρωποι που προέρχονται από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, διατηρούν τις πολιτιστικές τους παραδόσεις και τη γλώσσα τους, εκδίδουν περιοδικά κι εφημερίδες στη ρωσική γλώσσα και γιορτάζουν τις εθνικές τους εορτές. Πρέπει να πούμε ότι το Κυπρο-ρωσικό Φεστιβάλ που οργανώνεται εδώ στη Λεμεσό, καθώς και εκδηλώσεις του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λευκωσία, έλκουν την προσοχή μεγάλου αριθμού Κυπρίων. Να προσθέσω ακόμη, ότι η παρουσία της ρωσόφωνης διασποράς είναι σήμερα παράγοντας σταθερότητας της κυπριακής κοινωνίας .
Η Κύπρος έχει καταστεί εδώ και αρκετά χρόνια ένας από τους αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς πολλών χιλιάδων Ρώσων. Ο Ρώσος τουρίστας  είναι καλοδεχούμενος για τους Κυπρίους. Νομίζω ότι μαρτυρία τούτου είναι το παράδειγμα της Λεμεσού, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού μας. 
Αγαπητοί φίλοι,

απομένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι τη μεγαλειώδη, ιστορική επέτειο των 70 χρόνων της νίκης κατά του χιτλεροφασισμού. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία για το ρωσικό και όλους τους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Επειδή όποιος έχει ελάχιστη γνώση της ιστορίας  - εννοώ την παραδοσιακή και αντικειμενική εκδοχή της  -  γνωρίζει πολύ καλά ότι η πορεία και η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου έχει καθοριστεί στο ανατολικό μέτωπο.
Αυτή τη μεγαλειώδη γιορτή θα τη γιορτάσουμε μαζί με τη Ρωσία και το λαό της, αποδίδοντας φόρο τιμής στον άθλο που πέτυχε και διακηρύττοντας την αποφασιστικότητα μας να αντισταθούμε στην αναγέννηση του φασισμού και στους κινδύνους νέου πολέμου στην Ευρώπη.
Εύχομαι επιτυχία στη Συνδιάσκεψη σας και ευχάριστες εντυπώσεις από την παραμονή σας στην Κύπρο.