24/3/15

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821


Ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά με ολόκληρο το έθνος την εθνική παλιγγενεσία. Την επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 που τερμάτισε τη μακρά δουλεία και οδήγησε στη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Στην Ελλάδα και στο χώρο της διασποράς του Ελληνισμού μια καινούρια τάξη δεχόταν το επαναστατικό μήνυμα μέσα στις συνθήκες της εθνικής καταπίεσης από την οθωμανική αυτοκρατορία. Το κήρυγμα του Ρήγα ήταν εκφραστικό της λαϊκής συνείδησης και της λαϊκής απαίτησης.   «Ο λαός μόνο ημπορεί να προστάζει και όχι ένα μέρος ανθρώπων η μία πόλις και ημπορεί να προστάζει δι’   όλα χωρίς κανένα εμπόδιο».

Χωρίς ρεαλιστικούς υπολογισμούς για το ισοζύγιο δυνάμεων, η τεράστια πλειοψηφία των υπόδουλων Ελλήνων με την ακατάβλητη δύναμη της θέλησης και της αυταπάρνησης, γκρεμίζει μια ολόκληρη αυτοκρατορία και ανοίγει το δρόμο για το καινούριο ελληνικό έθνος.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 αντλώντας διδάγματα παραδειγματισμού, φρόνησης και φρονηματισμού. Με βαθειά την πεποίθηση ότι οι εθνικές εκκρεμότητες επιβάλλουν την αναδρομή στο παρελθόν ως ενέργεια εθνικής αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως έμπνευση για τις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Χρέος μας, εμπνεόμενοι από το φως που καταυγάζει η 25η Μαρτίου, να αγωνιστούμε ενωμένοι για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.

Να εδραιώσουμε ένα μέτωπο ελευθερίας, δικαιοσύνης και σωτηρίας της πατρίδας μας. Αναδεικνύοντας την εθνική ομοψυχία ως τη θεμελιώδη βάση του αγώνα μας. Συνεγείροντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις του έθνους, στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή και ο επάξιος γιορτασμός της 25ης Μαρτίου.