24/3/15

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου 1821


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
για την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου 1821

 
Γιορτάζουμε σήμερα με περηφάνια και συγκίνηση την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, την επανάσταση του 1821, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Τιμούμε τον αγώνα που θεμελίωσε το ελληνικό κράτος, βασισμένο στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς, που τους εξαθλίωσαν αλλά δεν νίκησαν την ψυχή τους, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν στις 25 Μαρτίου 1821, ημέρα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, διεκδικώντας το πολυτιμότερο για τον άνθρωπο αγαθό, την Ελευθερία.

Με σχεδόν ανύπαρκτα μέσα και χωρίς καμιά ξένη βοήθεια, οι Έλληνες τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους στους Οθωμανούς κατακτητές και να κερδίσουν τη λευτεριά με το σπαθί, το καριοφίλι και το αίμα των παλληκαριών τους. Οι Έλληνες, “η τύχη των οποίων τους έχει πάντοτε ολίγους”, κατά τον Μακρυγιάννη, ανέλαβαν έναν τιτάνιο και άνισο αγώνα βαδίζοντας προς τη θυσία με την προσδοκία της νίκης. Κέρδισαν και τη νίκη και τη δόξα, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι οι ηθικές δυνάμεις είναι ανώτερες και ισχυρότερες από την αριθμητική δύναμη και τα υλικά μέσα, που   διέθετε η τότε   πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πρωταγωνιστές της λαμπρής αυτής σελίδας της Ιστορίας μας υπήρξαν ηγετικές φυσιογνωμίες   όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Μάρκος Μπότσαρης, που πολέμησαν στη στεριά, καθώς και οι Κωνσταντίνος Κανάρης και Ανδρέας Μιαούλης στη θάλασσα. Κοντά τους τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και γυναίκες ηρωίδες, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους. Ο απλός και ταπεινός λαός σμίγει με τους κλέφτες και τους αρματολούς, τη «μαγιά της λευτεριάς» κατά τον Μακρυγιάννη κι όλοι μαζί γράφουν το έπος του ’21.

Η Κύπρος είχε τη δική της συνεισφορά στην όλη προσπάθεια, προσφέροντας υλική βοήθεια και αίμα, αφού πολλοί Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν με ενθουσιασμό και θυσιάστηκαν για τον Αγώνα. Ακριβό τίμημα πλήρωσε το νησί μας, με τον απαγχονισμό του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων ιερωμένων και προκρίτων.

Σήμερα, που μεγάλο μέρος της πατρίδας μας βρίσκεται υπό κατοχή για πάνω από 40 χρόνια, καλούμαστε να αντλήσουμε μηνύματα από το ήθος των αγωνιστών της ελευθερίας. Να παραδειγματιστούμε από το πνεύμα της αυτοθυσίας, της ανιδιοτέλειας, της ομοψυχίας και της αρετής που τους χαρακτήριζαν, για να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι και ως κοινωνία,   για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε και να ελπίζουμε ότι θα αξιωθούμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη, ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα.
 
--------------------