20/2/15

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εκείνο που διαφαίνεται αρχικά και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ευρύτατη συναίνεση σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ένα διάλογο με όλα τα κόμματα, αλλά και την Ένωση Δήμων. Κατατέθηκαν από όλους απόψεις. Όλοι συμφωνούμε και θέτουμε ως βάση για να προχωρήσουμε τις υποχρεωτικές συμπλεγματοποιήσεις. Μέσα από αυτά φαίνεται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και προσωπικού. Όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη προσφορά προς τον πολίτη, καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Έχοντας αυτό σαν αρχή αλλά και με την εκπεφρασμένη βούληση και διάθεση για συναίνεση έχω τη βεβαιότητα ότι προχωρούμε και αισίως θα είμαστε εντός των πλαισίων που θέσαμε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες δηλαδή, να υπάρχει νομοσχέδιο που θα οδηγηθεί στη Βουλή».

Σε ερώτηση αν η μεταρρύθμιση θα βασιστεί τελικά στη μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Χάσικος είπε ότι η εν λόγω μελέτη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης.

«Έχουμε αντλήσει πολλά δεδομένα, ευρήματα και εισηγήσεις της μελέτης των Ιταλών, αλλά και από απόψεις άλλων, από άλλες μελέτες ή και απόψεις κομμάτων» είπε και πρόσθεσε ότι η ουσία είναι πως υπάρχει κοινή συνισταμένη και κοινή πορεία.

Ερωτηθείς είπε ότι «οι Δήμοι θα παραμείνουν οι ίδιοι στον αριθμό αλλά εξελικτικά δεν αποκλείεται να μειώνονται σε βάθος χρόνου».

Σε ερώτηση για τα οικονομικά των Δήμων είπε ότι «είναι ένα πελώριο θέμα διότι είναι πολλά τα εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια οφειλές. Είναι εγγυητής το κράτος, δηλαδή ο Κύπριος φορολογούμενος. Μέσα από τις εξοικονομήσεις θα αποπληρωθούν και αυτά τα χρέη, δηλαδή δεν θα κληθεί ο Κύπριος φορολογούμενος να τα καλύψει από την τσέπη του. Οι εξοικονομήσεις από μόνες τους θα αφήσουν περιθώριο αποπληρωμής των χρεών σε βάθος χρόνου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ. Αλέξης Γαλανός είπε ότι «στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχει μια γενικότερη συναίνεση, σε αδρές γραμμές με βάση το ιταλικό σχέδιο, με βάση ένα σχέδιο συμπλεγματοποιήσεων και των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Και ξεχωριστά και σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί τα συμπλέγματα θα επιφέρουν οικονομίες, διότι διάφορα έργα τα οποία γίνονται τώρα θα γίνονται από τα συμπλέγματα. Βεβαίως αυτό προνοεί ένα χρονικό πλαίσιο μεταβατικό, 2-3 ετών, όμως όλοι έχουν πειστεί ότι αυτός ο τρόπος ο εξελικτικός των συμπλεγμάτων θα επιφέρει σοβαρές οικονομίες.

Άλλα θέματα τα οποία συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το οικονομικό θέμα και ζητήσαμε όπως βρεθούν τρόποι και έσοδα έτσι ώστε να μη στηριζόμαστε στην κρατική χορηγία, αλλά όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης να υπάρχει αυτή η αυτοτέλεια και αυτάρκεια στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πιστεύω ότι αυτή η συναίνεση υπάρχει και στα κόμματα με τα οποία συναντηθήκαμε και το επόμενο βήμα θα είναι συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τα κόμματα για να προετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο ελπίζω ότι έρχεται στη Βουλή με ένα πολύ μεγάλο βαθμό συνεννόησης και συναίνεσης και που θα κινείται στα πλαίσια των εξοικονομήσεων που ζητά η Τρόικα.

Εμάς τα βασικά μας κριτήρια ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία καλύπτονται στο έγγραφο το οποίο δώσαμε στον Πρόεδρο, είναι να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των Δήμων, να υπάρξουν εξοικονομήσεις, ταυτόχρονα να υπάρξει αποκέντρωση και οι άλλες βασικές αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η επικουρικότητα και η βελτίωση υπηρεσιών στον πολίτη και τέλος να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των μεγάλων οικονομικών πιέσεων».

Ερωτηθείς είπε ότι «στο Συμβούλιο των Συμπλεγμάτων θα υπάρχει σταθμισμένη ψήφος, δηλαδή οι πιο μεγάλοι Δήμοι θα έχουν σίγουρα μεγαλύτερη συμμετοχή στα Συμβούλια και σίγουρα θα γίνουν ασκήσεις επί χάρτου για το πόσα Συμβούλια θα έχουμε». Τέλος είπε ότι «το φυσιολογικό είναι ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε συγχωνεύσεις» Δήμων.

___