20/2/15

Απάντηση ΥΠΕΣ σε δημοσίευμα για υπηκόους τρίτων χωρών θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης

Απάντηση ΥΠΕΣ σε δημοσίευμα για υπηκόους
τρίτων χωρών θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης


Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Έζησαν τον Μεσαίωνα σε κυπριακές φάρμες», σχετικά με επτά θύματα εμπορίας προσώπων, ινδικής καταγωγής και θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης σε κτηνοτροφικές μονάδες της επαρχίας Λευκωσίας και Πάφου, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου υπήρξε, ήδη, μια πρώτη επικοινωνία αρμόδιου Λειτουργού του ΥΠΕΣ με όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα και Υπηρεσίες (Αστυνομία, Υπουργείο Εργασίας, ΜΚΟ).

Το Υπουργείο Εσωτερικών εντόπισε τους πέντε εκ των παραπονούμενων. Και οι πέντε έχουν άδεια παραμονής σε ισχύ, εκδομένη από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οπότε και δεν τίθεται θέμα ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών για τυχόν διακοπή των επιδομάτων τους. (Αν δεν υπάρχει άδεια παραμονής σε ισχύ, τότε διακόπτεται το επίδομα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όπως και στην περίπτωση που το θύμα κριθεί εκουσίως άνεργο).

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξετάζει κατά πόσο όντως τα θύματα δεν είχαν πρόσβαση στο επίδομα που δικαιούνται βάσει νόμου.

Ασχέτως των πιο πάνω, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ως Εθνικός Συντονιστής κατά της Εμπορίας Προσώπων στην Κύπρο, διεξάγει έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα στην Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα κατά της Εμπορίας Προσώπων».