16/2/15

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων
συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης συνεργασίας και στοχευμένες δράσεις σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του Επιτρόπου, των απόδημων, των θρησκευτικών ομάδων και των εγκλωβισμένων.
Σε ό,τι αφορά στους απόδημους, υπογραμμίστηκε η επιδίωξη της Κυβέρνησης για την περαιτέρω αξιοποίηση της παρουσίας τους στις χώρες που διαμένουν και τονίστηκε ότι σε αυτή την προσπάθεια κεντρικό ρόλο πρέπει να έχουν οι νέοι της ομογένειας. Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για συγκεκριμένες δράσεις αναφορικά με τη στήριξη των αποδήμων σε θέματα γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έτσι ώστε να διατηρηθεί η πολιτιστική τους ταυτότητα ισχυρή, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας της διασποράς μέσω των επερχόμενων γενεών.
Ειδικότερα, έγινε αναφορά σε απόδημους επιχειρηματίες και οργανωμένα που μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δεξαμενή σκέψης και πρωτοβουλιών, με στόχο την αξιοποίηση των αποδήμων σε θέματα οικονομίας και περαιτέρω εδραίωσης της κυπριακής αποδημίας στο διεθνή χώρο. Η μέχρι τώρα συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με την Διασπορά και ευρύτερα με τον απόδημο Ελληνισμό κρίνεται ιδιαίτερα παραγωγική.
Αποφασίστηκε, εξάλλου, η ακόμα στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και θέματα Αποδήμων και του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ουσιώδη εκπαιδευτικά θέματα που απασχολούν τις θρησκευτικές ομάδες, με στόχο την προστασία και την προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού κάθε ομάδας ξεχωριστά. Σημειώθηκε εξάλλου, ως σημαντική εξέλιξη, η Συμφωνία που επετεύχθη ώστε το Κολλέγιο Terra Santa να ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα ως πρότυπο σχολείο.
Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω στήριξης των εγκλωβισμένων φοιτητών, κυρίως όσον αφορά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή και η οικονομική τους επιβίωση στη γη των πατέρων τους.