16/2/15

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσιεύματα για αιτήματα υπηκόων τρίτων χωρών

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσιεύματα για αιτήματα υπηκόων τρίτων χωρών
Παραπληροφόρηση της Επιτρόπου Διοικήσεως από τον αιτητή

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:
«1. Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ ημερ.16/02/2015 με τίτλο ‘Μη με κάνετε Κύπριο!’, η αίτηση του παραπονούμενου έχει αποσυρθεί ως η επιθυμία του από τις 23/01/2015 και η Επίτροπος Διοικήσεως έχει ενημερωθεί σχετικά με επιστολή μας ημερ. 06/02/2015.
2. Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ με τίτλο ‘Επτά χρόνια δεν βρήκαν το λάθος’, αναφέρω ότι ο ενδιαφερόμενος υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση στις 28/12/1995 η οποία εξετάστηκε και απερρίφθη το 2005. Η καθυστέρηση στη εξέταση της αίτησης οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αδιαφορία που επέδειξε ο αλλοδαπός σχετικά με το θέμα, αφού κλήθηκε επανειλημμένα σε συνέντευξη από την ΥΑΜ Λεμεσού αλλά αυτός συστηματικά παρέλειπε να παρουσιαστεί.
Τελικά, η αίτησή του απερρίφθη καθότι κατά την εξέταση της διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πρόσωπο κακού χαρακτήρα το οποίο εμπλέκεται σε κατοχή και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι αυτός παρέμενε παράνομα στη Δημοκρατία για πολλά χρόνια. Το Τμήμα αποφάσισε τη μη εκδίωξή του από τη Δημοκρατία για ανθρωπιστικούς λόγους και συγκεκριμένα γιατί είχε αποκτήσει παιδιά με Κύπρια υπήκοο. Ο αλλοδαπός ενημερώθηκε για την απόρριψη της αίτησής του με επιστολή μας ημερ. 07/02/2006.
Στις 01/11/2006, ο αλλοδαπός, με επιστολή του προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών ζήτησε επανεξέταση της αίτησής του, η οποία απερρίφθη καθότι αυτός δεν προσκόμισε νεότερα στοιχεία τα οποία θα δικαιολογούσαν την επανεξέταση της.
Ο αιτητής ενημερώθηκε σχετικά, με επιστολή του αρμόδιου Τμήματος ημερ.29/03/2007.
Ακολούθως, στις 28/05/2012, ο αλλοδαπός υπέβαλε αίτηση για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας με εγγραφή ως σύζυγος Κύπριας πολίτιδος, η οποία απερρίφθη στις 16/01/2015 δυνάμει του άρθρου 110 (2) του Ν141 (Ι)/2002, δηλαδή για παράνομη παραμονή στη Δημοκρατία.
Ο αιτητής ενημερώθηκε για την απόρριψη της αίτησής του με επιστολή μας ημερ. 16/01/2015.
Ακολούθως ενημερώθηκε και η Επίτροπος Διοικήσεως με επιστολή μας ημερ. 19/01/2015.
Ως εκ τούτου πρόκειται για δύο διεκπεραιωθείσες υποθέσεις για τις οποίες η Επίτροπος Διοικήσεως είχε ήδη λάβει γνώση.
Συνεπώς, η όποια καθυστέρηση έχει παρατηρηθεί στις απαντήσεις προς την Επίτροπο Διοικήσεως, κάτι το οποίο διερευνά ο Υπουργός των Εσωτερικών, δεν αλλοιώνει τα πραγματικά γεγονότα που είναι όπως αναφέρονται πιο πάνω.
Καλό θα ήταν, σε παρόμοιες περιπτώσεις, και πριν τη δημοσιοποίηση των περιστατικών, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως να έχει επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών».