19/1/15

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
19/01/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, διεξήχθη μια πρώτη στρατηγική συζήτηση για το γενικότερο πλαίσιο που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, κατά την οποία οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος χωρίς, όμως, να λάβουν σε αυτό το στάδιο οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Τους Υπουργούς απασχόλησε, επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης των διεθνών απειλών της τρομοκρατίας υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του θέματος, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ως προς την ανάγκη ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους «αλλοδαπούς μαχητές» και την αντιμετώπιση της ρητορικής του εξτρεμισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «28» τόνισαν και την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών διαλόγων της ΕΕ με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών παρακάθισαν επίσης σε γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών δρ Nabil El Araby, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Παράλληλα, εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης του στρατηγικού διαλόγου με τον Αραβικό Σύνδεσμο, για θέματα πολιτικής και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη σημασία ενδυνάμωσης του διαλόγου ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, ιδιαίτερα για αντιμετώπιση του φαινομένου των «αλλοδαπών μαχητών» και της ρητορικής υπέρ του βίαιου εξτρεμισμού.