17/12/14

Συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω
στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Επενδυτικό Σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker , το οποίο θα βρίσκεται και στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών της ΕΕ και που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Ο πρώτος αφορά τη σύσταση του «Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις», με στόχο τη στήριξη στρατηγικών επενδύσεων σε υποδομές με έμφαση, μεταξύ άλλων, στα ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, καθώς και στις υποδομές στον τομέα των μεταφορών και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.    Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη δημιουργία ενός καταλόγου έργων με στόχο τη διευκόλυνση άντλησης χρηματοδότησης από εν δυνάμει επενδυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ο τρίτος πυλώνας αφορά στη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, την άρση των εμποδίων για επενδύσεις και τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών πλαισίωσης των επενδύσεων στην Ευρώπη.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ένθερμη στήριξη της Κύπρου στο Επενδυτικό Σχέδιο του Προέδρου Juncker . H Κύπρος, τόνισε, συμμερίζεται πλήρως τη φιλοσοφία της όλης πρωτοβουλίας, η οποία έχει ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση διαθέσιμων επενδυτικών πόρων που αδυνατούν να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι η προσέγγιση της Επιτροπής συνάδει με τις πολιτικές που προωθεί και η Κύπρος στην προσπάθεια για δημιουργία μιας πιο παραγωγικής και ανταγωνιστικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία, πρόσθεσε, αφορά την κινητοποίηση επενδύσεων, παράλληλα με την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Όλα τα πιο πάνω στοιχεία συνάδουν πλήρως με την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια της Κύπρου, είπε ο κ. Πετρίδης.

Σε σχέση με τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου, ο κ. Πετρίδης υποστήριξε τη λειτουργία του εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι από αυτό θα επωφεληθούν όλα τα κράτη μέλη και πως η πρωτοβουλία δεν θα υπονομεύσει αλλά θα ενισχύσει τη συνοχή ανάμεσα στις διάφορες περιφέρειες. Η Κύπρος προτίθεται να δραστηριοποιηθεί έντονα τους επόμενους μήνες κατά τους οποίους αναμένεται να καθοριστούν τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες λειτουργίας των μηχανισμών υλοποίησης του Σχεδίου.

Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται επίσης παράγραφος για τα θέματα φορολογίας. Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο κ. Πετρίδης, σημείωσε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής, χωρίς όμως αυτό να ισοδυναμεί με τη φορολογική εναρμόνιση.