12/12/14

Χαιρετισμός Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φ. Φωτίου σε εκδήλωση για παιδιά εγκλωβισμένων

Χαιρετισμός Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φ. Φωτίου σε εκδήλωση για παιδιά εγκλωβισμένων
12/12/2014


Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση μας γι’ αυτή τη συνάντηση μαζί σας. Ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να λειτουργούν ελληνικά σχολεία στο Ριζοκάρπασο και να φοιτούν εκεί παιδιά τα οποία μοιράζονται - μέσα σε κλίμα αγάπης, συναδέλφωσης αλλά και καρτερικότητας - τις γνώσεις που τους μεταδίδουν οι άξιοι ιδιαίτερου θαυμασμού και εκτίμησης δάσκαλοι τους.

Mια συνάντηση μαζί σας δεν μπορεί παρά να είναι φορτισμένη από έντονα συναισθήματα: Πρώτα απ’ όλα συγκίνησης, θαυμασμού, αγάπης και μεγάλης εκτίμησης. Ασφαλώς και αυτογνωσίας θα έλεγα ακόμη, γιατί είναι και αναγκαίο και χρήσιμο να διερωτηθούμε αν εμείς, οι μη εγκλωβισμένοι, σταθήκαμε και στεκόμαστε κατά το ελάχιστο αντάξιοι της δικής σας μεγάλης προσφοράς στον τόπο.

Και ξέρουμε επίσης όλοι πόσο σημαντικό είναι, σε πείσμα των απαράδεκτων συνθηκών της κατοχής, να διαμένουν εκεί, στο ακροτελεύτιο σημείο του Ελληνισμού, παιδιά που, παρά τις δυσκολίες, επιμένουν και αυτά όπως και οι γονείς και οι παππούδες τους, να παραμείνει άρρηκτη η αλυσίδα της καταγωγής και της παραμονής εκεί Ελληνοκυπρίων που συνεχίζουν να κρατούν αναμμένη τη φλόγα.

Εσείς και όλοι οι εγκλωβισμένοι μας προσφέρετε στον τόπο μας, στην ιστορία μας, στους στόχους και τις ελπίδες μας για το αύριο, υπηρεσίες που είναι ανεκτίμητες. Σας τιμούμε για την αντοχή και την καρτερικότητα σας. Και σας θαυμάζουμε.

Τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου είναι η ζωντανή απόδειξη της παραδειγματικής αυτοθυσίας των εγκλωβισμένων μας. Με δασκάλους που επέλεξαν να προσφέρουν υπέρ-πολύτιμες υπηρεσίες σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον τόπο, με όπλα την ελπίδα και την αγάπη για την πατρίδα.

Τα δώρα που θα σας προσφέρουμε σήμερα με την ευκαιρία της γιορτινής αυτής επίσκεψης σας, είναι πολύ μικρά για να εκφράσουν τα συναισθήματα μας. Σας τα προσφέρουμε όμως με πολλή αγάπη.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Alpha Bank και τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Γιώργο Γεωργίου, για την προθυμία του να προσφέρει οικονομική στήριξη και δώρα στα εγκλωβισμένα παιδιά μας. Τέτοιες πράξεις προσφοράς είναι ιδιαίτερα συγκινητικές γιατί στόχο έχουν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους μας σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την επιβίωση τους στις πατρογονικές τους εστίες.

Τα δώρα της δικής σας παρουσίας είναι πολύ πιο σημαντικά. Μας μεταφέρετε εικόνες από ένα μοναδικό παράδεισο, εικόνες από την Καρπασία, τη χερσόνησο των Αγίων μας. Μας μεταφέρετε την μυρωδιά των κυκλάμινων του Ριζοκαρπάσου που ανθίζουν πάντα για όλους μας. Μας μεταφέρετε, ακόμη, την ελπίδα που είναι ανθισμένη στις καρδιές σας.

Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την επίσκεψη και την παρουσία σας. Σας εύχομαι κάθε καλό, χαρά, υγεία, πρόοδο. Και σύντομα να φυσήξει ο ούριος άνεμος που περιμένουμε για να φέρει σε όλο το νησί μας την ελευθερία, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία για όλους τους νόμιμους κατοίκους του.

O αγώνας σας, μας εμπνέει. Η στήριξη των εγκλωβισμένων μας ήταν και είναι συλλογική απαίτηση όλων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε εμπνεόμενοι από το θάρρος, το σθένος, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό σας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να είναι δίπλα σας στον δύσκολο αγώνα που διεξάγετε.
Τα κυκλάμινα της Καρπασίας δεν θα μαράνουν όσο ποτίζονται από εσάς και τη μοναδική σας αγάπη για τον τόπο.
Εύχομαι σε όλους σας αλλά και στις οικογένειες σας Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος με την ελπίδα να είναι χρόνος ελευθερίας για τον τόπο μας.