18/11/14

Πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η παρουσίαση “The Frescoes of Asinou”

Πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η παρουσίαση “The Frescoes of Asinou”
18/11/2014


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, το βράδυ, στο Σπίτι της Κύπρου στη Νέα Υόρκη η εκδήλωση “The Frescoes of Asinou, Cyprus: A Small Paradise in Time” η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και του Κυπρο-Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ερευνών (Cyprus American Archaeological Research Institute). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν με διαφάνειες οι τοιχογραφίες της εκκλησίας της Παναγίας της Φορβιώτισσας, γνωστής ως Παναγία της Ασίνου, οι οποίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο “Asinou Across Time” των Annemarie Weyl Carr και Andréas Nicolaïdès.
Την παρουσίαση άνοιξε ο Γενικός Πρόξενος κ. Φιλίππου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, ανέφερε, είναι μεταξύ των πιο ευρέως γνωστών μνημείων της βυζαντινής τοιχογραφίας με περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, η πλειοψηφία των οποίων απεικονίζει τη ζωή του Χριστού. Η Ασίνου περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου ενώ αντικατροπτρίζει τη μεγάλη επιρροή της βυζαντινής περιόδου. Η εκδήλωση αυτή, σημείωσε, διοργανώθηκε από εμάς στην προσπάθειά μας για την προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την παρουσίαση των διαφανειών των τοιχογραφιών έκανε η διακεκριμένη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Southern Methodist κα Annemarie Weyl Carr. Η κα Carr είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CAARI και μια από τους συγγραφείς του βιβλίου “Asinou Across Time.” Το ακαδημαϊκό της έργο έχει επικεντρωθεί στην ιστορία της Βυζαντινής τέχνης, κυρίως του 12ου και 13ου αιώνα ενώ έχει δημοσιεύσει έξι βιβλία. Η καθηγήτρια Carr αναφερόμενη στην εκκλησία Ασίνου, την περιέγραψε ως ένα μικρό εκκλησάκι απομονωμένο στους πρόποδες του βουνού, με το εσωτερικό της γεμάτο από τοιχογραφίες που αγκαλιάζουν τον επισκέπτη μέσα στη ζεστασιά και το χρώμα τους. Οι τοιχογραφίες της Ασίνου, τόνισε η κα Carr, ανήκουν σε διαφορετικές περιόδους, η κάθε μια με τον δικό της χαρακτήρα, με ζωντανά πορτρέτα των ανθρώπων που την αγάπησαν, την χρησιμοποίησαν και την υποστήριξαν.
Η συγγραφέας έκανε μια ιστορική αναδρομή της εκκλησίας Ασίνου από την ίδρυσή της στις αρχές του 12ου αιώνα από τον Νικηφόρο Ισχύριο και που συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 18ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες της ανήκουν σε διαφορετικές χρονολογικές περιόδους με τις παλαιότερες, σημείωσε, να χρονολογούνται το 1105 μ.μ. που δείχνουν την επιρροή που είχαν από την τέχνη της Κωνσταντινούπολης, με πιο πρόσφατες να χρονολογούνται στο 17ο αιώνα. Η κα Carr έκανε μια περιγραφική ανάλυση της ζωγραφικής κάθε τοιχογραφίας με ειδικές αναφορές στους ζωγράφους, τα πρόσωπα που εικόνιζαν, τους λόγους για τα συγκεκριμένα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν.
Στη συνέχεια ο φωτογράφος και μελετητής Gerald L. Carr παρουσίασε τις δικές του φωτογραφίες για την εκκλησία της Ασίνου. Οι φωτογραφίες του είχαν ως θέμα το τοπίο που βρίσκεται η εκκλησία, τον νάρθηκα, τις δύο στέγες – από ξύλο και με κεραμίδια – την αψίδα, καθώς και όλες τις εικόνες των τοιχογραφιών. Ο καλλιτέχνης στην παρουσίασή του προσπάθησε να περιγράψει τις σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν από την ίδρυση της εκκλησίας μέχρι και σήμερα.
Στην εκδήλωση εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός ενώ την παρακολούθησαν, ο Πρόεδρος του CAARI Πρέσβης Raymond C. Ewing, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι.