13/10/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησε το θέμα της συνεχιζόμενης απαγόρευσης εισαγωγής αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, καθώς και η υιοθέτηση μέτρων στήριξης προς τους παραγωγούς.

Σε ότι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επηρεαζόμενων παραγωγών. Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Κουγιάλης, αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, τόνισε, πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα, τόσο για τη γεωργία όσο και την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και αποφασιστικά οι δυσμενείς συνέπειες για τους ευρωπαίους παραγωγούς τόσο για το 2015 όσο και μετέπειτα.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Γεωργίας ζήτησε όπως τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης, επεκταθούν και στους παραγωγούς κρατών μελών, όπως η Κύπρος, που δεν ανήκουν σε οργανώσεις παραγωγών. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη όπως ληφθούν περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς των εν λόγω προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εσπεριδοειδών, ο κ. Κουγιάλης ζήτησε επιπλέον αποζημίωση σε εκταρικές πληρωμές και επέκταση των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν για ακόμη δυο μήνες. Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε, τέλος, τη σημασία ανοίγματος των αγορών τρίτων, και ιδιαίτερα γειτονικών, χωρών της ΕΕ, και ζήτησε τη λήψη κοινών δράσεων προώθησης των προϊόντων αυτών με κοινοτική χρηματοδότηση.

Τους Υπουργούς απασχόλησε, επίσης, η επικείμενη ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών στον Ατλαντικό (ICCAT). Σε παρέμβασή του για το θέμα του καθορισμού αλιευτικών ικανοτήτων για τον ερυθρό τόνο, το οποίο θα τεθεί στη συνάντηση του ICCAT, ο κ. Κουγιάλης καλωσόρισε την έκθεση της Υποεπιτροπής Στατιστικής και Έρευνας (SCRS) της ICCAT και υποστήριξε την αύξηση των αλιευτικών ικανοτήτων για τον ερυθρό τόνο.

___________