28/9/14

Ευρεία σύσκεψη στην Κοκκινοτριμιθιά υπό τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης για τους μετανάστες από τη Συρία

Ευρεία σύσκεψη στην Κοκκινοτριμιθιά υπό τους Υπουργούς Υγείας
και Δικαιοσύνης για τους μετανάστες από τη Συρία

 
Με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Ιωνά Νικολάου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ευρεία σύσκεψη στον χώρο φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά, με σκοπό να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν επί τόπου αποφάσεις για θέματα τα οποία απασχολούν και χρειάζεται να τύχουν επίλυσης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας   ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με ζητούμενο να καλύψει εκείνες τις ανάγκες, είτε στο ανθρωπιστικό θέμα είτε στα ιατρικά θέματα, ούτως ώστε οι Σύριοι πρόσφυγες να έχουν μια καλή διαβίωση αλλά και σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Σε ό,τι αφορά στα θέματα υγείας», είπε ο Υπουργός, «έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ιατρική εξέταση που έγινε επί τόπου στο λιμάνι Λεμεσού, όπου εξετάστηκαν για πρώτη φορά όλοι οι πρόσφυγες. Εδώ έχει ξεκινήσει η δεύτερη ιατρική εξέταση και μέχρι χθες στις 9 το βράδυ, έχουν εξεταστεί 209 πρόσφυγες. Μέχρι απόψε το βράδυ θα εξεταστούν όλοι οι πρόσφυγες».

Πρόσθεσε δε πως στα άτομα αυτά παρασχέθηκε το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας, καθώς προέρχονται από χώρα όπου υπάρχει επιδημία, ενώ έχουν γίνει εργαστηριακές εξετάσεις για ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα Γ, AIDS και άλλα λοιμώδη νοσήματα. «Για τις εξετάσεις αυτές θα έχουμε το αποτέλεσμα μέχρι αύριο και μεθαύριο, ούτως ώστε να παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική και ιατροφαρμακευτική εξέταση», ανέφερε ο κ. Πατσαλής, προσθέτοντας πως όσοι εξ αυτών χρήζουν υπηρεσιών υγείας είτε μεταφέρονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη. «Επιπρόσθετα, εάν υπάρξει οποιοδήποτε περιστατικό που χρειάζεται είτε Πρώτες Βοήθειες, είτε οδοντιατρικές υπηρεσίες, είτε υπηρεσίες ψυχικής υγείας μια ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υπηρεσιών υγείας βρίσκεται εδώ για να τις προσφέρει», σημείωσε ο Υπουργός. Επεσήμανε δε πως έχουν δοθεί οδηγίες ούτως ώστε οι ανάγκες τους σε φάρμακα και σε υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης να ικανοποιηθούν, ενώ θα προσφερθεί και περίθαλψη σε όσους εξ αυτών πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και χρειάζονται συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Ως Υπηρεσίες Υγείας είμαστε εδώ μέχρι το βράδυ. Εδώ θα διανυκτερεύει νοσηλευτής και θα υπάρχει η υπηρεσία της κλίσης με ασθενοφόρα ή παραπομπής στις Πρώτες Βοήθειες, εάν αυτό χρειαστεί. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνουμε και οποιαδήποτε άλλα μέτρα πιθανόν να χρειαστούν, για να καλύψουμε τις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», υπογράμμισε ο κ. Πατσαλής. «Προσφέρουμε στα άτομα αυτά εκείνο το οποίο χρειάζονται. Είμαστε μια χώρα που ανταποκρίνεται στις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει αλλά και μια χώρα που φροντίζει όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο έδαφος της ώστε να έχουν ίση μεταχείριση στην υγεία», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωνάς Νικολάου αξιολογώντας την κατάσταση, εξέφρασε ικανοποίηση από το καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και φροντίδας που προσφέρονται από τις Δημόσιες Υπηρεσίες στον χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, σημειώνοντας πως το επόμενο βήμα αφορά στην ενημέρωση των ανθρώπων αυτών σε σχέση με τα δικαιώματά τους, ούτως ώστε η κάθε περίπτωση να αρχίσει να παίρνει τη δική της ξεχωριστή πορεία.

«Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τη χώρα τους αναζητώντας κάτι καλύτερο. Στη βάση αυτής τους της ενέργειας, εμείς έχουμε κάποιες υποχρεώσεις στις οποίες είμαστε έτοιμοι ως Δημοκρατία να ανταποκριθούμε. Το Υπουργείο Εσωτερικών με την αρμόδια Υπηρεσία, θα επεξηγήσει σήμερα όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες τις οποίες έχουν τα άτομα αυτά, ούτως ώστε από εβδομάδας, να αρχίσουμε να εξετάζουμε την κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά για τον δικό της προορισμό», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Τα όποια μικρά προβλήματα ανέκυψαν, όπως η δυνατότητα επικοινωνίας με τη χώρα τους, θα διευθετηθούν μέσω της παροχής της δυνατότητας για τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους τους, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για την παραμονή των μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως αφού ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στον χώρο της Κοφίνου όπου οι εγκαταστάσεις είναι καλύτερες και θα συνενωθούν μαζί με άλλους που φιλοξενούνται ήδη σε αυτό τον χώρο. «Υπολογίζουμε ότι θα είναι εδώ μέχρι και την Τρίτη όπου και θα πρέπει να μεταφερθούν στο χώρο της Κοφίνου. Εδώ η παραμονή τους είναι καθόλα προσωρινή και για αυτό το λόγο και ο οικισμός έχει αυτόν τον χαρακτήρα», είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στο χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε να ολοκληρωθεί η κάθε υπόθεση, ο Υπουργός σημείωσε πως αυτό θα καθοριστεί από το πόσο εύκολη είναι η κάθε περίπτωση. «Κάποιοι θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο, κάποιοι θα συνενωθούν με τις οικογένειες τους σε άλλες χώρες. Θα εξαρτηθεί από την κάθε περίπτωση πόσο εύκολη είναι η ολοκλήρωσή της. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια να επεξηγηθούν σε όλους τα δικαιώματά τους, ώστε να μην έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον και το τι πρόκειται να γίνει», επεσήμανε ο κ. Νικολάου.

«Εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε απαντήσεις, επεξηγώντας τους τι είναι εκείνο που μπορούμε να τους προσφέρουμε και τι είναι εκείνο που μπορούμε να τους προσφέρουμε, με βάση τις διεθνείς Συμβάσεις που έχουμε υπογράψει», κατέληξε ο Υπουργός.
___________