22/9/14

Απάντηση στις τοποθετήσεις των ΑΚΕΛ και ΕΛΑΖΩ για τη δημιουργία επιπρόσθετων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στο δημόσιο

Απάντηση στις τοποθετήσεις των ΑΚΕΛ και ΕΛΑΖΩ για τη δημιουργία επιπρόσθετων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στο δημόσιο


Το Υπουργείο Υγείας συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΖΩ ως προς την ενδεχόμενη ανάγκη για δημιουργία επιπρόσθετων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στην Κύπρο. Η σοβαρότητα του θέματος όμως αναδεικνύει και την ανάγκη για προσεκτικούς και επισταμένους χειρισμούς, μακριά από μικροπολιτικές. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει τα ακόλουθα για να δοθεί ορθή και αντικειμενική πληροφόρηση του κοινού γύρω από το πολύ σοβαρό θέμα το οποίο θίγεται:

Το πρόβλημα της ενδεχόμενης ανάγκης για δημιουργία επιπρόσθετων ακτινοθεραπευτικών κέντρων αποτελεί διαχρονικό θέμα που ταλανίζει το Υπουργείο Υγείας από το 2009. Έκτοτε, οι όποιες μελέτες έχουν εκπονηθεί στηρίζονται σε γενικού περιεχομένου δημοσιευμένες οδηγίες οργανισμών, χωρίς καμία από αυτές να διενεργείται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της Κύπρου. Κατ’ επέκταση, η όποια μελέτη ή μελέτες εκπονήθηκαν παραγνωρίζοντας σημαντικές παραμέτρους που αφορούν στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση της Κύπρου, όπως είναι μεταξύ άλλων, η επάρκεια και η εξειδίκευση του απαραίτητου προσωπικού, η κατηγοριοποίηση των θεραπειών, η γεωγραφική απόσταση μεταξύ Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων και πόλεων, και η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών, δεν μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη μιας ολιστικής πολιτικής από πλευράς Υπουργείου Υγείας, για αντιμετώπιση του ζητήματος.

Κατ’ επέκταση, οι διάφορες απόψεις που εκφράζονται για την ανάγκη λειτουργίας 7 Γραμμικών Επιταχυντών στην Κύπρο, είναι υποκειμενικές καθώς δεν στηρίζονται σε εμπεριστατωμένη μελέτη εμπειρογνωμόνων, αλλά αποτελούν υπόθεση που βασίζεται σε αναφορές γενικών μελετών.


Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας υπόψη την αδήριτη ανάγκη για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς που χρήζουν ακτινοθεραπείας, το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης ειδικής μελέτης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η οποία θεωρείται ως η κορυφαία στον κόσμο, προτάθηκε στο Υπουργείο Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι όροι εντολής των εμπειρογνωμόνων είναι η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ακτινοθεραπείας και άλλων ογκολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο, όπως επίσης και η εισήγηση μέτρων για την αναβάθμισή τους με όφελος τον Κύπριο ασθενή, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Για την ολοκλήρωση της μελέτης χρειάζονται μόνο μερικοί μήνες και θα γίνει με το πολύ χαμηλό κόστος των €50.000, αφού η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα αποζημιωθεί μόνο με τα μεταφορικά και άλλα μικρά, βασικά έξοδα.

Στην περίπτωση που η μελέτη καταδείξει την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός ή περισσότερων επιπρόσθετων ακτινοθεραπευτικών κέντρων, αυτή θα βρίσκεται στους άμεσους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, μέσα στα πλαίσια προώθησης αναπτυξιακών έργων με τη συνεργασία δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Οι ενέργειες αυτές από πλευράς Υπουργείου Υγείας έρχονται να δώσουν ώθηση σε ένα πολύ σημαντικό για τον τόπο μας θέμα, το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε, παρότι η δημιουργία επιπρόσθετων ακτινοθεραπευτικών κέντρων είχε περιληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2011 και 2012. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι τον Φεβρουάριο 2013 και επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, το Υπουργείο Οικονομιών και παρά τις εισηγήσεις του Υπουργείου Υγείας, έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει σε αυτό το έργο καθώς οι ανάγκες των ασθενών καλύπτονται πλήρως από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Είναι η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια που είχε στους προϋπολογισμούς την ανάπτυξη ακτινοθεραπευτικών και με πολιτική απόφασή της ακύρωσε την ανάπτυξή τους, όχι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα προχωρήσει σε αντικειμενική αξιολόγηση από εμπειρογνώμονες και αμέσως μετά θα προχωρήσει, στη βάση των συμπερασμάτων της μελέτης, πράττοντας για το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών.

Το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι οι ανάγκες των ασθενών καλύπτονται αυτή τη στιγμή πλήρως με τη λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, και απόδειξη αυτού είναι ότι δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Το Υπουργείο Υγείας ακούει τις ανησυχίες όλων των οργανώσεων των ασθενών και ενεργεί προς διασφάλιση των συμφερόντων τους. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τη στρατηγική κατά του καρκίνου εξαιτίας υποκειμενικών απόψεων.

_________________