26/9/14

Η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας στο επίκεντρο της συζήτησης του Υπουργού Υγείας με τη Συμμαχία Πολιτών


Η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας στο επίκεντρο της συζήτησης
του Υπουργού Υγείας με τη Συμμαχία Πολιτών


Συζήτηση επί όλων των θεμάτων της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, με έμφαση να δίδεται στο θέμα του πολυασφαλιστικού και του ελέγχου του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας, είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, υπό τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Υπουργού, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως άκουσε με πάρα πολύ προσοχή τα επιχειρήματα της Συμμαχίας Πολιτών, λέγοντας πως βάσει αυτών, τα οποία στηρίζουν τις ανησυχίες της Συμμαχίας Πολιτών, θα προσπαθήσουμε να επεξεργαστούμε τις επερχόμενες νομοθεσίες του ΓεΣΥ και των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να έχουμε ένα μοντέλο βασισμένο στην όσο το δυνατόν περισσότερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία ως πάρα πολύ εποικοδομητική και πάρα πολύ χρήσιμη.

Εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Υπουργό Υγείας για την σε βάθος ενημέρωση που η Συμμαχία Πολιτών έτυχε, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής υγείας του κράτους, ως επίσης και την εξουσία να καθορίζει τα επίπεδα ποιότητας αλλά και τους μηχανισμούς ελέγχου της ποιότητας της υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 
Εξέφρασε δε ανησυχία πως εάν το Ταμείο μεταφερθεί στον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης, αυτό θα είναι ευάλωτο στις ανάγκες των κατά καιρούς κυβερνήσεων, αφού αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να δανειοδοτούνται από αυτό. Πεποίθησή μας, είπε ο κ. Λιλλήκας, είναι όπως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας συμπεριλαμβάνονται εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες με ακαδημαϊκές γνώσεις και προσόντα, που θα μπορούν να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου. «Συμμεριζόμαστε την ανησυχία ως προς το κατά πόσο οι κοινωνικοί εταίροι, που πρέπει να εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο, έχουν τη δυνατότητα της διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου προϋπολογισμού που μπορεί να αγγίζει και το ύψος ενός δις ευρώ το χρόνο», σημείωσε ο κ. Λιλλήλας.
Πρόσθεσε δε την ανάγκη όπως εισαχθούν πρόνοιες έτσι ώστε ο καθένας που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας να φέρει την προσωπική ευθύνη για ενδεχόμενα λάθη ή ενδεχόμενη κακοδιαχείριση. «Θα πρέπει επιτέλους και στον τόπο μας να εισάξουμε πρόνοιες ώστε ο καθένας από εμάς που αναλαμβάνει θέση και φέρει κάποια εξουσία, να έχει ευθύνη για τις αποφάσεις ή τις παραλείψεις του», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Υπουργού Υγείας για ανάπτυξη των βασικών αρχών των δύο νομοθετημάτων μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας μέσα από δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.