18/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Σεμινάριο του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Σεμινάριο
του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος κάνει σταθερή πρόοδο στην εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων αναφορικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «το γεγονός πως η διεθνής επενδυτική δραστηριότητα στην Κύπρο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων επιχειρηματιών σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην Κύπρο».

Σε χαιρετισμό του στο Σεμινάριο με θέμα: «Το μέλλον της Κύπρου για τις Ρωσικές Επιχειρήσεις», που διοργάνωσε ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με νομικούς Οίκους της Κύπρου και του εξωτερικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, στη γρήγορη επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, στη σημαντική αύξηση της τάξης του 13% σε ό,τι αφορά την εγγραφή εταιρειών, η οποία καταγράφηκε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2014, και στη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μας. «Στο πλαίσιο αυτό», είπε, «εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι Ρώσοι επενδυτές έχουν επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην Κύπρο σε τομείς, όπως είναι ο τραπεζικός, ο τουριστικός και ο κτηματικός».

Επισήμανε ότι «η πρόσφατη ρωσική επενδυτική δραστηριότητα αντανακλά τη συνεχιζόμενη και σταθερή επιχειρηματική σχέση μεταξύ των χωρών μας που περιλαμβάνει σημαντικές τουριστικές ανταλλαγές.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά  για την Κύπρο με τον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών στο νησί να αυξάνεται. Οι αφίξεις από τη Ρωσία μέχρι τον Αύγουστο του 2014 έφτασαν στις 500 χιλιάδες, σημειώνοντας έτσι αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2013».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού προορισμού σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα, το εκτενές δίκτυο συνθηκών αποφυγής διπλής φορολογίας και το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι οι προσπάθειες για ανασυγκρότηση των δομών του κράτους συνεχίζονται εντατικά για να ενδυναμώσουν περαιτέρω την Κύπρο ως εξαιρετικό κέντρο διεθνών επενδύσεων. Σημείωσε ακόμη ότι ο τομέας της ενέργειας, με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα ανάπτυξης, η παιδεία, η υγεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν επίσης βασικούς τομείς επένδυσης.

«Η Κυβέρνηση διευκολύνει τα μέγιστα τις επενδύσεις μέσω της λήψης σειράς μέτρων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε επιγραμματικά, μεταξύ άλλων, την έγκαιρη αδειοδότηση εταιρειών, την παροχή βοήθειας για ταχεία ολοκλήρωση αναπτυξιακών έργων, την παροχή αδειών παραμονής και υπηκοοτήτων σε ξένους επενδυτές.

Τέλος, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο εν μέσω των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για την οικονομία, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «ήδη, οι γεωργικές μας εξαγωγές στη Ρωσία έχουν επηρεαστεί».

------------------------