18/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τις ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τις ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε η σημερινή συνάντηση. Έχουμε συζητήσει τα διάφορα θέματα που ηγέρθησαν τον τελευταίο καιρό, μας δόθηκαν οι εξηγήσεις και έχουν αρθεί οι όποιες παρεξηγήσεις. Ήταν ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του Προέδρου τον οποίον και ευχαριστούμε για την παρέμβαση του. Θα μεταφέρουμε τις εξελίξεις στα συλλογικά μας Σώματα και θεωρούμε ότι δεν θα υφίσταται λόγος για πραγματοποίησης της αυριανής πανυπαλληλικής παναπεργίας».

Ερωτηθείς είπε ότι στη συνάντηση «ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται θέμα φορολόγησης του εφάπαξ ούτε και υπάρχει πρόθεση για οποιεσδήποτε περαιτέρω μειώσεις στα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του κρατικού τομέα».

Σε ερώτηση είπε ότι «δεν ελέχθη οτιδήποτε για αλλαγή του τρόπου καταβολής του εφάπαξ. Ελέχθη ότι δεν υπάρχει πρόθεση για φορολόγηση του εφάπαξ ούτε για μειώσεις, αφού κυκλοφορούσε (φήμη) στα γραφεία κάθε μέρα και προκαλούσε αναστάτωση. Εμείς θεωρούμε ότι με τις σημερινές διευκρινίσεις θα υπάρξει ηρεμία στα γραφεία, κάτι που είναι απόλυτα αναγκαίο όχι μόνο στη Δημόσια Υπηρεσία αλλά και γενικότερα. Δεν μπορεί κανείς να νιώθει ότι χάνει δικαιώματα από τη μια μέρα στην άλλη. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις από τους δημόσιους υπαλλήλους, απάντησε «ασφαλώς. Ήταν σημαντικότατη υποχώρηση και μάλιστα ήταν με μονομερείς ενέργειες τα τελευταία χρόνια. Τώρα ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα υπάρχει κοινωνικός διάλογος που είναι αναγκαίος, διότι μέσα από τον καλόπιστο και ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να καταλήγουμε σε συναινετικές ρυθμίσεις, και είναι υποχρέωση όλων να προσπαθούμε για συναινετικές ρυθμίσεις διότι όλοι κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας. Υπάρχει ο διάλογος απλώς τον εγκαταλείψαμε. Θεωρούμε ότι από σήμερα πάμε σε διάλογο».

Πρόσθεσε ότι «ο τόπος χρειάζεται ηρεμία. Διότι αν έχουμε κάποιες ελπίδες μόνο με σύνεση μπορούμε να πάμε μπροστά».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, ερωτηθείς πόσο επηρεάζει το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων τη δημόσια εκπαίδευση, είπε ότι «δυστυχώς το κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δύο βδομάδες έχει οδηγήσει συναδέλφους σε πρόωρη αφυπηρέτηση. Τα ανεπίσημα στοιχεία λένε ότι σε 15 μέρες 30 συνάδελφοι έχουν υποβάλει αίτηση για αφυπηρέτηση».

Πρόσθεσε ότι «κάποιες αχρείαστες δηλώσεις είχαν οδηγήσει σε κύμα φυγής». Επισήμανε ότι «θα υπάρξουν φαίνεται για την τρέχουσα σχολική χρονιά σχολεία χωρίς Διευθυντές», αφού κάποιοι εκ των αιτητών για πρόωρη αφυπηρέτηση ήταν Διευθυντές Σχολείων. Εξέφρασε δε την ελπίδα να είναι «πιο προσεκτικά τα βήματα όλων μας τις επόμενες μέρες, βδομάδες, μήνες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κ. Φίλιος Φυλακτού είπε ότι «αυτό που κρατάμε είναι η διαβεβαίωση για τον θεσμικό διάλογο που θα γίνεται και που δίνει και σε εμάς την ευκαιρία να θέσουμε και άλλα ζητήματα,  όπως είναι το θέμα της συνταξιοδότησης των νεοεισερχομένων και κάποιων στρεβλώσεων που δημιουργούνται ηλικιακά με τις νομοθεσίες του 2011».
Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το θέμα πρόωρης αφυπηρέτησης «και στη δημοτική εκπαίδευση παρατηρείται αυτή πρόθεση η οποία έχει υλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό», διευκρινίζοντας ότι αφορά περίπου 20 εκπαιδευτικούς.