26/9/14

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ



Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ



Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε στη σημερινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επιχείρηση διάσωσης, μεταφοράς και περίθαλψης μεταναστών που εντοπίστηκαν χθες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο κ. Νικολάου είπε:

Ερώτηση: Ως προς τα ζητήματα της διάσωσης χθες, όλων εκείνων των προσπαθειών, διαπιστώσατε οποιαδήποτε κενά, κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε; Πέραν βεβαίως του γεγονότος ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε τα αναγκαία πλωτά μέσα διάσωσης και αυτό είναι γεγονός.

Απάντηση: Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε το πλωτό μέσο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια ανάγκη. Οι περιπτώσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα ήταν πολύ περιορισμένος αριθμός και αυτές οι περιπτώσεις μεταφέρονταν με τα πλωτά μέσα που έχει η Λιμενική και η Ναυτική Αστυνομία.

Όσον αφορά γενικότερα το θέμα της έρευνας και διάσωσης, μπορώ να πω ότι ανταποκριθήκαμε άμεσα, κατά τρόπο μάλιστα αποτελεσματικό. Συντονίστηκε η όλη προσπάθεια και είχε την επιτυχή κατάληξη με τη συμβολή της “Salamis Tours”. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην εταιρεία αυτή για τη συμβολή της, γιατί πράγματι με πολύ αποτελεσματικό τρόπο συνέβαλε στο να σωθούν οι 345 ζωές και να έχουμε αίσια κατάληξη.

Ερώτηση: Ένα όχι αν έλεγαν από την εταιρεία και το πλοίο, και αν δεν επέστρεφαν πίσω, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στη διάσωση αυτών των ανθρώπων.

Απάντηση: Είχαμε κι άλλες περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Κλίθηκε όμως και ανταποκρίθηκε άμεσα η συγκεκριμένη εταιρεία. Κρίθηκε ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική η δική τους συμβολή γιατί βρίσκονταν και πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον στο σημείο που ήταν το ψαροκάικο.

Εκείνο το οποίο οφείλουμε να πούμε είναι ότι τα πράγματα στη συνέχεια δεν ήρθαν όπως αρχικά είχαν προβλεφθεί. Κατά τη σύσκεψη την οποία είχαμε κάνει, είχαμε εξετάσει όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου και του σεναρίου του τι έπρεπε να γίνει στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί δεν θα ήθελαν να κατέβουν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν για τον προορισμό τους στην Ιταλία. Όμως, δυστυχώς, υπήρξε μια καθυστέρηση, η οποία ανέτρεψε το πρόγραμμα της συγκεκριμένης εταιρείας. Λυπούμαστε για αυτό.

Ερώτηση: Έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η συγκεκριμένη εταιρεία, έλεγε ο διευθυντής της χθες βράδυ. Και έλεγε και κάτι άλλο ότι δεν υπήρχε κανένας για να μιλήσουν μαζί τους.

Απάντηση: Η ουσία του θέματος ήταν το πώς συντονίζονταν όλες οι προσπάθειες για να γίνει η διάσωση και να γίνει η αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο. Οι οποιεσδήποτε συζητήσεις οι οποίες αφορούν απαιτήσεις ή ζημιές, αυτές μπορούν να γίνουν και στη συνέχεια.

Για αυτόν τον λόγο, η όλη προσπάθεια που είχαμε καταβάλει στον συντονισμό των ενεργειών ήταν το πώς θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνουν εκείνες οι προσπάθειες για αν πειστούν οι μετανάστες να αποβιβαστούν από το πλοίο. Πράγμα το οποίο μάς κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Ερώτηση: Πως πείστηκαν τελικά κ. Υπουργέ;

Απάντηση: Πείστηκε στην αρχή μια μερίδα, γύρω στους 62, οι οποίοι αποβιβάστηκαν και έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στοιχείων και μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς. Στη συνέχεια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια. Υπήρξαν, δυστυχώς, κάποιοι οι οποίοι εμπόδιζαν αυτή την προσπάθεια και στο τέλος, αναγκαστήκαμε να παρέμβουμε με τον πιο ήπιο, θα έλεγα, τρόπο, ασκώντας κάποια πίεση, από πλευράς της Αστυνομίας για να αποβιβαστούν.

Ερώτηση: Όταν λέτε ασκήθηκε πίεση;

Απάντηση: Χωρίς να ασκηθεί βία.

Ερώτηση: Πίεση ως προς τι;

Απάντηση: Δεν ασκήθηκε βία. Πίεση για να αποβιβαστούν.

Ερώτηση: Οι πληροφορίες που λένε κάποιοι δημοσιογράφοι ότι κάποια στιγμή έκλεισαν τα φώτα πάνω στο πλοίο, δεν σημαίνει τίποτα;

Απάντηση: Όχι, δεν σημαίνει τίποτα. Εκείνο ήταν ουσιαστικά για να γίνει και η επιχείρηση.

Ερώτηση: Τους είπαν μήπως οι αστυνομικοί ότι το κρουαζιερόπλοιο θα πήγαινε μετά στο Ισραήλ και ασκήθηκε, κατά κάποιο τρόπο, αυτού του είδους η ψυχολογική πίεση;

Απάντηση: Λέχθηκαν πάρα πολλά στην προσπάθεια να τους μεταπείσουν. Υπήρχε μια φοβία. Οι άνθρωποι μπήκαν σε ένα καράβι με έναν προορισμό. Η θαλασσοταραχή τελικά δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Εκείνο που θα πρέπει όλοι να λέμε είναι η αποτελεσματική ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο χειρισμός ο οποίος έγινε τελικά, αυτό είναι που θα πρέπει να ξεχωρίσουμε στην όλη προσπάθεια. Διασώθηκαν 345 ζωές, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, κατά τη διάσωσή τους.

Ερώτηση: Και αντιλαμβανόμαστε ότι από αυτά που μας λέτε κ. Υπουργέ ότι είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η προσπάθεια και τον γενικότερο συντονισμό, δεδομένου και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο περιστατικό.

Απάντηση: Ακριβώς αυτό θα επισήμανα. Αν αναλογιστούμε ότι για πρώτη φορά είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι οποίοι βρέθηκαν σε αυτόν τον κίνδυνο, νομίζω ότι πάρα πολύ καλά πήγαμε και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες οι οποίες έλαβαν μέρος σε αυτήν την προσπάθεια. Πολύ δε περισσότερο ακόμη θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιδείξουμε την απαραίτητη εγρήγορση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα πρώτα προβλήματα που υπάρχουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα. Όπως για παράδειγμα, η παραχώρηση της απαραίτητης φροντίδας, τόσο από πλευράς ιατρικής εξέτασης ή θεραπείας εάν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο χρειάζονται, αλλά και φροντίδας ούτως ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Ερώτηση: Πάντως δεν φαίνεται κ. Υπουργέ ότι επιθυμούν οι περισσότεροι από αυτούς να είναι προορισμός τους η Κύπρος, αλλά η Ιταλία. Γενικότερα, ποια πληροφόρηση έχετε;

Απάντηση: Ουσιαστικά, δεν μπορώ να σας πω ότι έχουμε οποιαδήποτε λεπτομερή πληροφόρηση, ή τουλάχιστον έχω εγώ, για το θέμα αυτό. Εκείνο που θα πω είναι ότι έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι στον χώρο του λιμανιού πριν μεταφερθούν στην Κοκκινοτριμιθιά, λήφθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία. Κάποια περαιτέρω πληροφόρηση για τις προθέσεις τους θα έχουμε σήμερα, ουσιαστικά θα συγκεντρωθεί και θα εξεταστεί η κάθε περίπτωση. Εάν κάποιοι θα υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Κύπρο, ή εάν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε κάποια άλλη χώρα, ή έχουν πρόσωπα τα οποία θα συνδεθούν.

Ερώτηση: Είναι περίπλοκες διαδικασίες.

Απάντηση: Είναι περίπλοκες περιπτώσεις, ναι. Θα εξεταστούν με βάση τους κανονισμούς, οι οποίοι λειτουργούν σε τέτοιες περιπτώσεις, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Εθνών γενικότερα.


______