4/9/14

Υπουργός Υγείας: Μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 10% μέχρι τέλος χρόνου

Υπουργός Υγείας: Μείωση στις τιμές των φαρμάκων
κατά 10% μέχρι τέλος χρόνου

Η επικαιροποίηση της τιμής των φαρμάκων, η οποία θα επέλθει μέσω της αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής και της υπογραφής συμφωνιών με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή και του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) κ. Richard Bergstrom. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, έδωσε επίσης τη δυνατότητα για συζήτηση θεμάτων που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις του τομέα της υγείας στην Κύπρο, την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), αλλά και τις ενέργειες που το Υπουργείο λαμβάνει ούτως ώστε να προετοιμαστεί καταλλήλως για την αλλαγή του συστήματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και μέλη της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ).
«Η επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων θα γίνει με το τέλος αυτής της χρονιάς ούτως ώστε από τις πρώτες ημέρες του 2015 να έχουμε μειώσει τις τιμές των φαρμάκων. Η προσπάθεια είναι να έχουμε μείωση στις τιμές της τάξης του 10%», δήλωσε ο Υπουργός προσθέτοντας πως η τιμολογιακή πολιτική θα αλλάξει με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την υιοθέτηση παραμέτρων, όπως οι εχέμυθες συμφωνίες με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.
Πρόσθεσε δε ότι μέσα στον επόμενο μήνα «θα ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο επί κάποιων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν εντός των ημερών και αφορούν αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική και στηρίζονται στις εισηγήσεις των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και κυρίως στις εισηγήσεις της μελέτης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Μετά από το δημόσιο αυτό διάλογο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τη νέα τιμολογιακή πολιτική, όπου αμέσως μετά την επικαιροποίηση θα μας δοθεί η ευκαιρία με τις αλλαγές στους πρώτους μήνες του 2015 να έχουμε καλύτερες τιμές».
Πρόσθεσε δε πως το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για τις μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν μέσω εκπαιδεύσεων, εφαρμογών νέων λογισμικών συστημάτων αλλά και νέων ομάδων και τμημάτων στο Υπουργείο «ούτως ώστε να εφαρμόσουμε διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές, οι οποίες να μας δώσουν μια καλύτερη εισαγωγή του θέματος των φαρμάκων και καλύτερες τιμές».
Ο κώδικας δεοντολογίας ήταν ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση, με τον κ. Υπουργό να επισημαίνει ότι το Υπουργείο Υγείας έχει διορίσει λειτουργούς με ευθύνη την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά στα φάρμακα. «Η EFPIA έχει υιοθετήσει ένα τέτοιο κώδικα δεοντολογίας, τον οποίο κι εμείς υιοθετούμε και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τον εφαρμόζουν. Στον τομέα αυτό διορίσαμε λειτουργούς από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα λειτουργούν ως Επιθεωρητές για να εφαρμόζονται σωστά οι νόμοι που σχετίζονται με τα φάρμακα και αφορούν όλα αυτά τα θέματα που θίγονται και στον τομέα του κώδικα δεοντολογίας», σημείωσε ο κ. Πατσαλής.
Τέλος, συμπλήρωσε, συμφωνήσαμε ότι θα προχωρήσουμε μέσα από ένα διάλογο με την ΚΕΦΕΑ και με τη βοήθεια της EFPIA που έχει πάρα πολλές εμπειρίες με σκοπό να έχουμε και τις δικές τους παραστάσεις, εισηγήσεις και τη δική τους εμπειρία ούτως ώστε με τις αλλαγές στο σύστημα υγείας της Κύπρου να έχουμε κάτι που εφαρμόζεται διεθνώς και φέρει τα μέγιστα οφέλη στον πολίτη της Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) εξέφρασε στήριξη στην προσπάθεια αυτή του Υπουργείου Υγείας σημειώνοντας πως η EFPIA υποστηρίζει κάθε προσπάθεια ισοσκέλισης των ανισοτήτων στον τομέα των φαρμάκων. Εξέφρασε δε την ευχή ο διάλογος με το Υπουργείο Υγείας να συνεχιστεί και να καταλήξει στη σύναψη συμφωνίας.
_________________