4/9/14

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για θέματα της επικαιρότητας

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για θέματα της επικαιρότητας

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας, στο περιθώριο Εμπορικής Ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ κ. Karel De Gucht.
Συγκεκριμένα, κληθείς να αναφερθεί στην πρωινή συνάντηση που είχαν, μαζί με τον κ. De Gucht, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε αυτή «συζητήθηκαν τόσο οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τις γείτονες χώρες όσο και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ουκρανικό. Ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα των επιπτώσεων από τα αντίμετρα που έχουν λάβει οι ρωσικές Αρχές εναντίον των χωρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πώς αυτά επηρεάζουν τη χώρα μας – σε μεγαλύτερο βαθμό, θα έλεγα, από ότι επηρεάζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς γιατί μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών μας διοχετεύεται στη Ρωσία.
Ο Επίτροπος ανέφερε στον Πρόεδρο τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν, καταρχάς προσπαθώντας να βρουν νέες αγορές. Στην ομιλία του κατά την Ημερίδα αναφέρθηκε σε αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά και ότι, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα δουν πώς αλλιώς μπορούν να αποζημιώσουν για τις ζημιές των κρατών μελών».
Σε ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική των μέτρων κατά της Ρωσίας, ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι διεξάγονται όντως συζητήσεις για περαιτέρω μέτρα, τις οποίες το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθεί πολύ στενά.
Ερωτηθείς αναφορικά με τις ζημιές που θα έχει η κυπριακή οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι «σύμφωνα με τους υπολογισμούς του 2013, είχαμε περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάπου εκεί θα είναι και μια ενδεχόμενη ζημιά από εξαγωγές το 2014».
Κληθείς να αναφέρει ποιος θα αποζημιώσει τους αγρότες, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα είναι σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με το αρμόδιο Συμβούλιο να συνεδριάζει έκτακτα αύριο.
Ερωτηθείς αναφορικά με το αντικείμενο της επικείμενης επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει στην Ιορδανία, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε: «Στο πλαίσιο των επαφών που έχουμε εγκαινιάσει τις προηγούμενες μέρες και με την επίσκεψή μου στο Κάιρο, αλλά και άλλες που προγραμματίζουμε, τη Δευτέρα θα μεταβώ στο Αμμάν της Ιορδανίας για κατ’ ιδίαν επαφές με τους Υπουργούς Ενέργειας, Τουρισμού και Εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, πραγματοποιείται στα πλαίσια προσπάθειας εξεύρεσης καινούργιων αγορών για τα προϊόντα μας που έχουν πληγεί. Με τον Υπουργό Τουρισμού, για βελτίωση των σχέσεων και των τουριστικών επαφών των δύο χωρών. Και, βεβαίως, με τον Υπουργό Ενέργειας, με τον οποίο συναντήθηκα και στα πλαίσια του Ενεργειακού Συνεδρίου στη Μάλτα τον περασμένο Ιούλιο, για εξεύρεση τρόπων στενότερης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα».
Κληθείς να σχολιάσει πώς επηρεάζει τους σχεδιασμούς μας η χθεσινή ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα τροφοδοτήσει την Ιορδανία με φυσικό αέριο για περίοδο 15 χρόνων, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «η πρόθεση συμφωνίας που ανακοινώθηκε χθες, είναι στα πλαίσια των περιφερειακών πωλήσεων που ήδη η κοινοπραξία του Λεβιάθαν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιδιώξει για την πρώτη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος.
Εξάλλου ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας, στη συνάντηση που είχαμε στη Μάλτα, μου απηύθυνε την πρόσκληση για να αρχίσουμε αυτού του είδους τις συζητήσεις, γιατί η Ιορδανία, όπως και η Αίγυπτος, προγραμματίζουν την κατασκευή και Σταθμών Αποϋγροποίησης, αλλά και αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Οπόταν όλα τα ενδεχόμενα θα συζητηθούν σε αυτές τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχουμε».
Σε ερώτηση για το στάδιο των διαδικασιών για την έναρξη των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ENI και KOGAS στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά να αρχίσουμε τις γεωτρήσεις. Ήδη χθες εκδόθηκε NAVTEX (Αγγελία προς Ναυτιλλομένους), στο οποίο έχουμε δεσμεύσει κάποιες περιοχές στα Τεμάχια 2, 3 και 9 όπου θα γίνουν οι γεωτρητικές δραστηριότητες. Είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη ενός προγράμματος που θα διαρκέσει 12 με 18 μήνες, ανάλογα με τα ευρήματα».
Ερωτηθείς κατά πόσον επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για στήριξη του Ισραήλ στα θέματα ασφάλειας, ο Υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει οτιδήποτε. Όπως εξήγησε: «Γίνονται συσκέψεις με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, γιατί σίγουρα είναι κάτι που έχει πρώτη προτεραιότητα. Εξ ου και βγήκαν οι οδηγίες NAVTEX για να έχουν όλοι οι ναυτιλιακοί παράγοντες την πληροφορία ότι σε εκείνη την περιοχή θα υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι να αρχίσουν οι γεωτρήσεις και να μπούμε σε ένα κανονικό ρυθμό γεωτρήσεων. Να πω ότι η κάθε γεώτρηση διαρκεί περίπου 80 μέρες. Θα είναι συνεχείς και υπάρχει ευελιξία αλλαγής του προγράμματος ανάλογα και με τα ευρήματα. Θα γίνονται στο ίδιο περίπου εστιακό βάθος που έγινε η ανακάλυψη στο Τεμάχιο 12 - περίπου στα 5 με 5,5 χιλιάδες μέτρα».
Ερωτηθείς, τέλος, πότε αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις από τις νέες γεωτρήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι θα γίνουν τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις και επανέλαβε ότι κάθε μια από αυτές θα ολοκληρώνεται σε περίπου 80 μέρες.
_____________