4/9/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για την αποστολή στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην εκδήλωση για την αποστολή στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Θέλω να σας καλωσορίσω σ’ αυτή την εκδήλωση που δίνεται προς τιμή σας με την ευκαιρία των Πανευρωπαϊκών Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων του Βελγίου και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στη δύσκολη και φιλότιμη προσπάθειά σας.
Γνωρίζω ότι στους αγώνες αυτούς η έμφαση δεν δίνεται στο επίπεδο του αθλητισμού, αλλά στην αξία που δίνει στον κάθε αθλητή ξεχωριστά η συμμετοχή. Αυτό ακριβώς, αναδεικνύεται και μέσα από τον όρκο των αθλητών: "Μακάρι να κερδίσω. Αλλά αν δεν μπορέσω να κερδίσω, ας δείξω τουλάχιστον γενναιότητα στην προσπάθεια".
Οι Eιδικοί Oλυμπιακοί Aγώνες (Special Olympics), είναι ο θεσμός που απευθύνεται και παρέχει την ευκαιρία σε συμπολίτες μας με συγκεκριμένα προβλήματα να προάγουν τη σωματική τους υγεία, αλλά και να συντονίσουν τις κινήσεις τους, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Τους ωθεί να εξωτερικεύσουν τον εαυτό τους, να αναπτύξουν το κοινωνικό τους αίσθημα και να προωθήσουν την ένταξη τους στην κοινωνία. Τους βοηθά να ασκούνται και να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κυρίως όμως, τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν τον αυτοσεβασμό, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, την υπερηφάνεια τους, τον αλληλοσεβασμό και την κοινωνικότητα τους.
Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί Κύπρου, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου, την ευαισθησία της Πολιτείας, τις ετήσιες χορηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και την υποστήριξη χορηγών και εθελοντών, έχουν πετύχει σημαντικές αλλαγές, τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου όσο και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών στην κοινωνία.
Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι οι αθλητές μας να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα. Το βλέπουμε αυτό σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και στους αγώνες όπου προσπαθούν να νικήσουν την προσωπική τους αδυναμία – και να ξεπεράσουν τα όρια τους. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικές ικανότητες, με ή χωρίς αναπηρίες. Αυτό που οφείλουμε ως άτομα και ως κοινωνία, είναι να προσφέρουμε τις ευκαιρίες που δικαιούνται όλοι για να αναπτύξουν τις όποιες ικανότητές τους. Ιδιαίτερα, τα συγκεκριμένα άτομα που συνιστούν μια ομάδα από τις πιο ευάλωτες στον κόσμο.
Είναι γι’ αυτό που η δική σας αποστολή, η αποστολή των εκπαιδευτικών και των συνοδών των αθλητών μας, αλλά και των οικογενειών τους, καθίσταται όλο και πιο σημαντική, όλο και πιο σπουδαία.
Τα προγράμματα που αναπτύσσετε ανοίγουν μια πύλη για τους ειδικούς αθλητές μας για να επιτύχουν σημαντικούς προσωπικούς στόχους, αλλά και την αποδοχή της κοινωνίας.
Επιτυγχάνετε ένα σημαντικό επίτευγμα όταν φέρνετε ένα ειδικό αθλητή στη θέση να αισθάνεται σημαντικός στην οικογένειά του, στη γειτονιά του, στο περιβάλλον του.
Σας απευθύνω ευγνώμονες και εγκάρδιες ευχαριστίες για την ανεκτίμητη προσφορά σας και εύχομαι σ’ εσάς και τους αθλητές μας δύναμη, κουράγιο και καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή σας.
________________