27/6/14

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας των εργασιών
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες


Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταλήξαμε στην απόφαση να προτείνουμε προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον πρώην Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   Επιθυμώ να εκφράσω και δημόσια την ικανοποίηση της Κύπρου για την απόφαση αυτή.  Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας πολιτικός με ευρωπαϊκό προφίλ που προέρχεται από ένα ιδρυτικό κράτος μέλος της ΕΕ.   Η μέχρι σήμερα πολιτική του σταδιοδρομία, είτε από το αξίωμα του Πρωθυπουργού είτε ως Πρόεδρος του Eurogroup, είναι συνυφασμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ προέρχεται από ένα μικρό κράτος μέλος θεωρούμε ότι αποτελεί ακόμη ένα πλεονέκτημα για την υποψηφιότητά του, και μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του πνεύματος συναίνεσης και συμβιβασμού που αποτελεί βασική αρχή λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αναμένουμε τώρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αμέσως μετά θα κληθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για τα άλλα θεσμικά αξιώματα.

Φυσικά, αυτό δεν ήταν το μόνο θέμα στην πολυσύνθετη, θα έλεγα, ημερήσια διάταξη του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιλάμβανε και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων στην Ουκρανία και στην προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναφέρουν μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 κατά πόσο έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στην εκπλήρωση κάποιων συγκεκριμένων προϋποθέσεων για κατάπαυση του πυρός και πολιτική επίλυση της κρίσης.  Αναλόγως των εξελίξεων θα ανασκοπήσουμε εκ νέου την κατάσταση.  Η Κύπρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προασπίσει τα συμφέροντά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκαν, επίσης, οι Στρατηγικές Προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια που συνοψίζονται στις ακόλουθες πέντε θεματικές ενότητες:

  • Ισχυρότερες οικονομίες με περισσότερες θέσεις απασχόλησης
  • Κοινωνίες ικανές να ενδυναμώνουν και να προστατεύουν
  • Ασφαλές μέλλον όσον αφορά την ενέργεια και το κλίμα
  • Αξιόπιστος τομέας θεμελιωδών ελευθεριών, και
  • Αποτελεσματικότερη κοινή δράση ανά τον κόσμο.

Σε σχέση με τα θέματα ενέργειας και πιο συγκεκριμένα την προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από συγκεκριμένες πηγές και διαδρομές ενεργειακού εφοδιασμού τόνισα ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος με πρόσφατες αξιόλογες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και ανάπτυξη των απαραίτητων διασυνδέσεων, ούτως ώστε να αρθεί η οποιαδήποτε ενεργειακή απομόνωση. 

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία νέων διαδρόμων τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατασκευή σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, με παράλληλη εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, αποτελούν προτεραιότητα για την Ένωση.  

Θεωρούμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος παραγωγής και προμήθειας φυσικού αερίου, και η Κύπρος, ως μελλοντικός παραγωγός φυσικού αερίου, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των σχεδιασμών αυτών.  Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν στη χώρα μας τη δυνατότητα να καταστεί ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συντονισμό των ενεργειών μας.

Παράλληλα, η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούμε τόσο με τον αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των σχεδιασμών αυτών.   Ιδιαίτερα οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, οι οποίες λειτουργούν πλέον μέσα σε ένα ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας, πρέπει να τύχουν αξιοποίησης και από την ίδια την Ένωση. 

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανα ότι η Κύπρος, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση στην ευαίσθητη αλλά και ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, είναι έτοιμη να συμβάλει στον κοινό μας στόχο για περαιτέρω αναβάθμιση της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως ήδη ανέφερα, μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης για τις Στρατηγικές Προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, έγινε εκτενής συζήτηση και για θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας.  Πρόκειται για ζητήματα που αγγίζουν ιδιαίτερα τον τόπο μας. 

Η ανάπτυξη και η απασχόληση αποτελούν υψίστης σημασίας στόχους την περίοδο αυτή που η Ένωση αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, κυρίως ανάμεσα στους νέους μας.  Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών έχει τεράστια σημασία η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, η προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει δυναμικά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η οικονομία της να καταστεί ισχυρή και ανταγωνιστική.  Μόνο έτσι θα δούμε ρυθμούς ανάπτυξης να καταγράφονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, να μειώνονται. Για την Κύπρο, ως κράτος που βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αυτό αποτελεί τη μοναδική οδό που θα διασφαλίσει ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας.

---------------------