23/5/14

Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για ακίνητες ιδιοκτησίες που έχουν απαλλοτριωθεί αλλά δεν αξιοποιήθηκαν


Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο και την πλήρη καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών που έχουν απαλλοτριωθεί, από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος των τριών ετών που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Νόμος
.

Η εργασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι(6) μηνών, από όλες ανεξαίρετα τις Απαλλοτριούσες Αρχές. Ευθύς μετά, θα αποφασιστεί ο περαιτέρω χειρισμός του θέματος, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του περί Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης Νόμου (επιστροφή / πώληση στους πρώην ιδιοκτήτες, πώληση σε δημόσιο πλειστηριασμό κ.λπ.).

Την ευθύνη συντονισμού υλοποίησης των πιο πάνω, θα έχουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, σε συνεργασία και με το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία και γνώση, διαπιστώνεται ότι πολλές ιδιοκτησίες που έχουν απαλλοτριωθεί, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν εντός του προαναφερθέντος χρονοδιαγράμματος, αλλά φαίνεται να μην υπάρχει ούτε και η δυνατότητα ή ακόμα και απόφαση υλοποίησης των σκοπών της απαλλοτρίωσης στο άμεσο προβλεπτό μέλλον.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η εν λόγω απόφαση συναρτάται άμεσα με προηγούμενη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 23 Απριλίου 2014, με την οποία υποχρεούνται οι Απαλλοτριούσες Αρχές να εξασφαλίζουν, στη βάση τεκμηριωμένης Πρότασης, την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας το κόστος της οποίας (αποζημίωση συν κόστος έργου) υπερβαίνει τις €200.000